Nicolae Negru: Nu i se face dreptate presei, aninându-i-se medalii la gât
Decorarea cu înalte distincţii de stat a unor jurnalişti compromite mai degrabă decât încurajează independenţa presei, libertatea de exprimare, susţine Nicolae Negru.
Moldova Azi, 29 decembrie 2009, 15:03
Comentarii
"Poate, fără să vrea, dl Ghimpu a comis un gest care se potriveşte mai curând unei dorinţe de înregimentare a presei, nu de stimulare a independenţei acesteia", susţine publicistul Nicolae Negru.
Referindu-se la recenta decorare a 12 jurnalişti cu "Ordinul Republicii" şi a unui ziarist cu Ordinul de Onoare, publicistul Nicolae Negru notează într-un comentariu în "Jurnal de Chişinău" că decorarea „cu hurta" transmite un mesaj deosebit de cel dacă ar fi fost decorată doar o singură persoană.
Astfel, în opinia lui Nicolae Negru, este deranjantă motivaţia politică, ideologică, a gestului prezidenţial. "Impresia de care nu se poate face abstracţie este că dl Ghimpu a premiat nu prestaţia jurnalistică în sine (din acest punct de vedere, repetăm, unora dintre cei decoraţi li s-ar putea reproşa câte ceva), ci, mai întâi de toate, poziţia lor politică din ultima vreme", susţine Negru.
Potrivit lui Nicolae Negru, conştient sau poate inconştient, Ghimpu păşeşte pe urmele lui Vladimir Voronin. "Ghimpu nu s-a gândit la dezvoltarea presei independente, ci la „răsplătirea" unui anumit fel de atitudine. Modul în care a procedat preşedintele interimar ridică semne de întrebare asupra imparţialităţii şi obiectivităţii sale, compromite mai degrabă decât încurajează independenţa presei, libertatea de exprimare. Cel puţin, pune jurnaliştii decoraţi, presa în general, într-o situaţie incomodă, jenantă", susţine Negru.
"Tentaţia de a se comporta ca un Moş Crăciun vine de la modelul paternalist, sovietic, de comportament, în timp ce un preşedinte modern este mai curând un „coordonator", un factor de echilibru şi de „inspiraţie"", menţionează publicistul.
Potrivit lui Nicolae Negru, stimularea presei independente ar necesita în primul rând o altă abordare, axată mai mult pe problemele şi instituţiile media, şi mai puţin pe persoane.
"Nu i se face dreptate presei, aninându-i-se medalii la gât. Dacă se vorbeşte despre „afirmarea libertăţii de exprimare", despre „promovarea democraţiei şi a valorilor general" de ce a fost ignorată activitatea unor ONG-uri care au efectuat monitorizări, au făcut în permanenţă declaraţii, au scris rapoarte... Mă refer la CJI, API, APEL, UJM, Acces Info, care au fost supuse unor presiuni enorme, defăimării şi hărţuirii...", mai notează Nicolae Negru.
Amintim că luni, patru din cei 12 jurnalişti decoraţi cu Ordinul Republicii şi-au exprimat "gratitudinea pentru înalta apreciere a activităţii în domeniul jurnalisticii într-o perioadă îndelungată şi plină de evenimente cruciale pentru destinele ţării şi ale poporului".
Totodată, jurnaliştii au declarat că vor rămâne în continuare fideli politicilor editoriale pe care le-au promovat până în prezent şi au spus că nu vor ezita să critice guvernarea actuală şi oricare alta, în momentul când vor descoperi greşeli, abateri sau derogări de la funcţia de promotori ai interesului public.
"Noi interpretăm decretul prezidenţial privind decorarea unui grup mare de jurnalişti din presa independentă cu cea mai înaltă distincţie a statului nu numai ca un gest de apreciere, ci şi ca unul recuperatoriu, în raport cu perioada când valorile se stabileau pe criterii de partid, clientelare. Iată de ce, considerăm o practică reprobabilă acordarea de distincţii selectiv pe principii de algoritm politic sau în funcţie de simpatii personale, fapt ce diminuează şi discreditează nu numai valoarea distincţiilor ca atare, dar şi instituţia statului", se arată în declaraţia semnată de Valeriu Saharneanu, Constantin Tănase, Petru Bogatu şi Val Butnaru.
Decretul privind decorarea jurnaliştilor a fost emis de preşedintele interimar Mihai Ghimpu la 24 decembrie 2009.
Astfel, de „Ordinul Republicii" s-au învrednicit Petru Bogatu, editorialist la ziarul „Jurnal de Chişinău", Lorena Bogza, realizatoare a emisiunii „În PROfunzime" la postul de televiziune PRO TV Chişinău, Vasile Botnaru, director al Biroului de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă", Valeriu Butnaru, preşedinte al „Jurnal Trust Media", Dumitru Ciubaşenco, redactor-şef al ziarului „Panorama", Corina Fusu, preşedintă a Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului, Anatolie Golea, director general al „Analitic Media grup" - TV7, Aneta Grosu, redactor-şef al săptămânalului independent de investigaţii „Ziarul de Gardă", Valeriu Saharneanu, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, Constantin Tănase, director al cotidianului naţional independent „Timpul", Valentina Ursu, reporter la Biroul de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă", Elena Zamura, redactor-şef al ziarului „Alianţa „Moldova Noastră".
Cu „Ordinul de Onoare" a fost decorat Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta".
Distincţiile au fost conferite în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, pentru contribuţie substanţială la procesul de renaştere naţională şi la promovarea democraţiei şi a valorilor general umane
Despre mine
Totalul afișărilor de pagină
Faceți căutări pe acest blog
Postări populare
-
Mi-am adus și eu contribuția la belirea Gazprom-ului în toată Europa: tocmai am rupt contractul cu Moldova-Gaz. M-au enervat la culme că se ...
-
Ma adresez si eu corpului diplomatic: Voi sa scoateti la printer mesajul șefului statului și să-l studiați cu markerul. Personal eu nu am gă...
-
Televiziunea pe care o plătim toţi fără să vrem şi să avem nevoie de ea pune ieri pe post un ceea ce în jargonul jurnalistic se numeşte ...
-
Că tot se apropie sfârșitul celor 100 de zile convenționale date oricărui mare demnitar pentru a se manifesta, se conturează semnul distin...
-
Prietenii mei şi vecinii mei în preajma mea s-au apropiat şi au şezut; şi cei de aproape ai mei departe au stat. Psalm 37:11 ...
-
Eu o să-mi autoasum misiunea de a dezamăgi vulgul moldovenesc. (”Vulg” era termenul prin care Seneca și Spinoza desemnau ceea ce românofonii...
-
“Truth in philosophy means that concept and external reality correspond.” -- Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) “Poverty in itse...
Etichete
politica
(70)
religie
(49)
filosofie
(26)
texte sacre
(26)
geopolitica
(23)
Maia Sandu
(22)
dodon
(22)
realitati
(22)
economie
(21)
Rusia
(19)
elita politică
(18)
criza morală
(17)
etnii din Moldova
(17)
societatea moldovenească
(17)
lumea rusa
(16)
Andrei Năstase
(15)
noi moldovenii
(14)
Putin
(13)
civilizatii
(13)
ideologie
(13)
interzis desteptilor
(13)
eastern partnership
(12)
istorie
(12)
politică
(12)
romanism
(12)
sociologie
(12)
putere politica
(11)
ucraina
(11)
Occident
(10)
UE
(10)
democratie
(10)
existentialism
(10)
planul pentru Moldova
(10)
coruptie
(9)
voronin
(9)
Transnistria
(8)
alegeri prezidenţiale
(8)
aristocratizare
(8)
cultura
(8)
proteste
(8)
stat
(8)
criza economica
(7)
electorala locala 2011
(7)
Era IT
(6)
Russia
(6)
filosofia religiei
(6)
libertatea presei
(6)
valori
(6)
Parteriat Estic
(5)
alegeri
(5)
etnici români
(5)
gender
(5)
moldova
(5)
post-modernism
(5)
românism
(5)
AIE
(4)
PCRM
(4)
anomie
(4)
etnii
(4)
guvern
(4)
horatiu
(4)
mentalitate sovietică
(4)
mitropolia
(4)
presa liberă
(4)
protest 7 aprilie
(4)
unirea cu România
(4)
viitor
(4)
PASDA
(3)
PLDM
(3)
Platforma DA
(3)
alegeri 2014
(3)
alegeri 2015
(3)
biserica ortodoxa
(3)
cercetare
(3)
definitii
(3)
electorala 2010
(3)
etică
(3)
fake news
(3)
fenomenologie
(3)
fericire
(3)
guvernul maia sandu
(3)
manipulare
(3)
modernizare
(3)
pasdanaşi
(3)
unionişti
(3)
ştiri false
(3)
BCT
(2)
BECS
(2)
NATO
(2)
PDM
(2)
Vlad Filat
(2)
comunicat de presa
(2)
creştinism
(2)
electorala 2014
(2)
electorala 29 iulie
(2)
energie
(2)
ganduri
(2)
gastarbeiteri
(2)
identitate națională
(2)
islam
(2)
justitie
(2)
literatură
(2)
media
(2)
mentalitate patriarhală
(2)
mi-a placut si am furat
(2)
partide proruse
(2)
poezii
(2)
psihanaliză
(2)
război hibrid
(2)
sate
(2)
savoci
(2)
scriitori persani
(2)
secolul 21
(2)
sfinţi părinţi
(2)
socialiști
(2)
statalişti
(2)
Academia de Ştiinţe
(1)
Andrian Candu
(1)
Asociaţia Sociologilor şi Demografilor
(1)
BEM
(1)
Biblia
(1)
Donald Trump
(1)
Freud
(1)
MIG-uri
(1)
PAS
(1)
PL
(1)
PSRM
(1)
Patriarhia Rusă
(1)
Pro-Moldova
(1)
Renato Usatîi
(1)
Rogozin
(1)
alegeri 2019
(1)
alianta kozak
(1)
comuniști
(1)
electorala 2012
(1)
electorala 2019
(1)
greceanii
(1)
indo-europeni
(1)
jdun
(1)
limbi straine
(1)
lingvistica
(1)
metode de invatare
(1)
migranţi
(1)
mitologie
(1)
retorica
(1)
sat
(1)
scripturi
(1)
serviciile secrete ruseşti
(1)
sistemul de învăţământ
(1)
sondaj de opinie
(1)
stat autoritar
(1)
stat totalitar
(1)