Am pregatit acest text pentru cei care isi mentin psihicul neinfectat de debitele politicienilor, dar care doresc sa se descurce rapid in "doctrine politice". Stiind ca liberalii sunt de dreapta, aceste persoane cu bun simt ar putea ramane confuzionate sa auda ca democratii din SUA mai sunt numiti si liberali. Si iata de ce.
In putin-credincoasa Europa, partidele isi stabilesc doctrinele in dependenta de viziunea lor fata de gradul de implicare al statului in viata individului. Insa in mult-credincoasa America -- in dependenta de atitudinea partidelor fata de implicarea Divinitatii in viata individului. Partidele se numesc de dreapta sau de stanga pentru ca odata, intr-un parlament german, deputatii de stanga s-au asezat in stanga speakerului, la o prima intrunire, iar cei de dreapta -- in dreapta aceluia. Detalii pot fi gasite pe internet, asa ca nu intru in ele.
Republicanii din SUA se considera de dreapta pentru ca ei militeaza (cel putin teoretic) ca statul trebuie sa aiba cat mai putina implicatie in viata cetatenilor, in schimb, Divinitatea -- cat mai multa. De aceea republicanii americani pledeaza impotriva avorturilor, oficializarii altor orientari sexuale decat cea traditioala, impotriva impozitelor diferentiate (mai mari pentru bogati), importiva sustinerilor sociale din partea statului (bugetului contribuabililor zic ei). Daca cineva este sarac, zic, inseamna ca Divinitatea asa a decis, de ce sa ne implicam noi si sa-l ajutam din banii comuni?
Democratii din SUA, in schimb, nu vad o problema in inregistrarea casatoriilor intre gay, sustinerii din partea statului a social-vulnerabililor, pledeaza pentru mai multi bani pentru educatie si sanatate, pentru impozitare diferentiata (de la mai saraci -- mai putin), si, in general, pentru o mai mare influenta din partea statului in viata oamenilor. Democratii nu vad o problema in faptul ca o femeie decide sa avorteze. Femeia este stapana pe corpul ei, zic ei.
In schimb, republicanii -- mai religiosi -- urmeaza invataturile religioase care condamna avorturile. "Noi ne cunoastem cine ne sunt tatii!" vorbesc sarcastic republicanii despre democrati, dorind sa se subinteleaga ca mamele democratilor ar fi mai usoare in purtari si nu i-ar fi zamislit tocmai cu tatii legali. De aceea, democratii americani se mai numesc liberali, adica pledeaza pentru cat mai multa libertate din partea normelor morale. Republicanii ii numesc liberali in sens de libertini. Iar republicanii mai sunt numiti conservatori, adica care opteaza pentru pastrarea valorilor traditionale, pentru implicarea Divinitatii si bunele moravuri. Republicanii americani sunt niste crestin-democrati par excellence.
In Europa, partidele fac mai des abstractie de Divinitate, din aceasta cauza isi stabilesc doctrinele in dependenta de viziunea lor fata de gradul de implicare al statului in vietile indivizilor. Astfel, crestin-democratii germani si membrii Partidului Popular din Spania sunt de dreapta, la fel ca si conservatorii britanici, iar social-democratii nemti sunt de stanga, la fel ca socialistii spanioli si francezi sau laburistii britanici. De regula se crede ca cei de stanga ar pune accent pe sustinerea oamenilor muncii, iar cei de dreapata -- pe sustinerea marilor capitalisti. Liberalii europeni sunt foarte republciani, in sens ca militeaza pentru republica ca forma de guvernamant, pentru neimplicarea statului, iar Divinitatea ii preocupa prea putin, ceea ce ii aseamana democratilor americani.
De unde se creeaza urmatoarea schema de la stanga la dreapta:
comunistii, socialistii (laburistii), social-democratii, (democratii americani si moldoveni)
si
crestin-democratii (popularii, republicanii), liberalii si fascistii
In Moldova e si mai simplu. Chiar daca multe partide sunt aderente la oarece doctrina, cu mult mai mult conteaza pozitia partidului fata de Rusia, Romania, Nato si UE, viitor european sau trecut sovietic, limba si natiune romana sau moldoveneasca, statutul limbii ruse si situatia limbilor minoritarilor. Multi raman stupefiati, spre exemplu, cand le spun ca liberal democratii moldoveni sunt conservatori dupa doctrina, dar cred ca si multor membri PLDM doctrina partidului lor nu le creeaza decat mici dureri la articulatia dintre brat si antebrat.
Spre deosebire de acestia, multi membri din Partidele Democrat sau Social-Democrat din Moldova, la auzul unei eventuale intrebari despre ce presupune doctrina partidelor lor isi duc instinctiv falangele degetelor aratator si mijlociu la articulatia dintre sira spinarii si craniu pentru a incepe miscari de scarpinare. Traditional aceste doua partide gazduiesc relativ multi oameni de afaceri, ceea ce nu prea consuna cu doctrina laburista, adica de protejare a muncitorilor. Dar, cui ii pasa?!
Cel mai aprig, la nivel de doctrina, in Moldova, s-a dovedit a fi Partidul Comunistilor, care, prin definitie, trebuind sa apere oamenii simpli si muncitori, a declarat prin 2007 ca desfasoara reforme liberale, incat le-a zdrobit merele lui Adam ale multor simpli membri. Liderul acestui partid (Voronin) nici pe departe nu-i cel mai sarac proletar, dar fiu-sau in genere poate pretinde la onorificul titlu de oligarh. Si a ajuns el in asa stare pe timpul fructuoasei guvernari a lui taica-sau. Se crede ca de pe urma revolutiei liebrale a comunsitilor nu au avut de suferit decat marii bogati din Moldova (de regula amici cu presedintele de atunci), care au trebuit sa se conformeze intentiilor statului de a le ierta datorii si a nu le percepe impozite.
Primarul liberal al Chisinau se vede nevoit sa acorde compensatii la caldura si transport nevoiasilor (s-au celora care pot demonstra cu documente ca sunt saraci), in pofida doctrinei liberale de neimplicare in viata oamenilor. Si tocmai acesti nevoiasi nu voteaza PL la lageri, ci pentru sustinatorul businessmenilor, PCRM. Paradoxal, dar asa ne place noua moldovenilor de est sa fim -- paradoxali.
Din aceste considerente, un partid de orientare social-liberala suna ca naiba, la fel ca si unul centrist. Sa ne amintim ca de la centristii moldoveni duhneste a stanga de la o posta. Si daca cineva va spune ca este de centru, puteti sa-i strecurati printre dinti un jet de flegma intre ochi, ca va minte.
Despre mine
Totalul afișărilor de pagină
Faceți căutări pe acest blog
Postări populare
-
Mi-am adus și eu contribuția la belirea Gazprom-ului în toată Europa: tocmai am rupt contractul cu Moldova-Gaz. M-au enervat la culme că se ...
-
Ma adresez si eu corpului diplomatic: Voi sa scoateti la printer mesajul șefului statului și să-l studiați cu markerul. Personal eu nu am gă...
-
Televiziunea pe care o plătim toţi fără să vrem şi să avem nevoie de ea pune ieri pe post un ceea ce în jargonul jurnalistic se numeşte ...
-
Foto: cicalarasi.wordpress.com Dragele mele profesoare de clase primare, absolvente ale colegiilor pedagogice de la Călăraşi şi Orhei, a...
-
Că tot se apropie sfârșitul celor 100 de zile convenționale date oricărui mare demnitar pentru a se manifesta, se conturează semnul distin...
-
Prietenii mei şi vecinii mei în preajma mea s-au apropiat şi au şezut; şi cei de aproape ai mei departe au stat. Psalm 37:11 ...
-
Eu o să-mi autoasum misiunea de a dezamăgi vulgul moldovenesc. (”Vulg” era termenul prin care Seneca și Spinoza desemnau ceea ce românofonii...
Etichete
politica
(70)
religie
(49)
filosofie
(26)
texte sacre
(26)
geopolitica
(23)
Maia Sandu
(22)
dodon
(22)
realitati
(22)
economie
(21)
Rusia
(19)
elita politică
(18)
criza morală
(17)
etnii din Moldova
(17)
societatea moldovenească
(17)
lumea rusa
(16)
Andrei Năstase
(15)
noi moldovenii
(14)
Putin
(13)
civilizatii
(13)
ideologie
(13)
interzis desteptilor
(13)
eastern partnership
(12)
istorie
(12)
politică
(12)
romanism
(12)
sociologie
(12)
putere politica
(11)
ucraina
(11)
Occident
(10)
UE
(10)
democratie
(10)
existentialism
(10)
planul pentru Moldova
(10)
coruptie
(9)
voronin
(9)
Transnistria
(8)
alegeri prezidenţiale
(8)
aristocratizare
(8)
cultura
(8)
proteste
(8)
stat
(8)
criza economica
(7)
electorala locala 2011
(7)
Era IT
(6)
Russia
(6)
filosofia religiei
(6)
libertatea presei
(6)
valori
(6)
Parteriat Estic
(5)
alegeri
(5)
etnici români
(5)
gender
(5)
moldova
(5)
post-modernism
(5)
românism
(5)
AIE
(4)
PCRM
(4)
anomie
(4)
etnii
(4)
guvern
(4)
horatiu
(4)
mentalitate sovietică
(4)
mitropolia
(4)
presa liberă
(4)
protest 7 aprilie
(4)
unirea cu România
(4)
viitor
(4)
PASDA
(3)
PLDM
(3)
Platforma DA
(3)
alegeri 2014
(3)
alegeri 2015
(3)
biserica ortodoxa
(3)
cercetare
(3)
definitii
(3)
electorala 2010
(3)
etică
(3)
fake news
(3)
fenomenologie
(3)
fericire
(3)
guvernul maia sandu
(3)
manipulare
(3)
modernizare
(3)
pasdanaşi
(3)
unionişti
(3)
ştiri false
(3)
BCT
(2)
BECS
(2)
NATO
(2)
PDM
(2)
Vlad Filat
(2)
comunicat de presa
(2)
creştinism
(2)
electorala 2014
(2)
electorala 29 iulie
(2)
energie
(2)
ganduri
(2)
gastarbeiteri
(2)
identitate națională
(2)
islam
(2)
justitie
(2)
literatură
(2)
media
(2)
mentalitate patriarhală
(2)
mi-a placut si am furat
(2)
partide proruse
(2)
poezii
(2)
psihanaliză
(2)
război hibrid
(2)
sate
(2)
savoci
(2)
scriitori persani
(2)
secolul 21
(2)
sfinţi părinţi
(2)
socialiști
(2)
statalişti
(2)
Academia de Ştiinţe
(1)
Andrian Candu
(1)
Asociaţia Sociologilor şi Demografilor
(1)
BEM
(1)
Biblia
(1)
Donald Trump
(1)
Freud
(1)
MIG-uri
(1)
PAS
(1)
PL
(1)
PSRM
(1)
Patriarhia Rusă
(1)
Pro-Moldova
(1)
Renato Usatîi
(1)
Rogozin
(1)
alegeri 2019
(1)
alianta kozak
(1)
comuniști
(1)
electorala 2012
(1)
electorala 2019
(1)
greceanii
(1)
indo-europeni
(1)
jdun
(1)
limbi straine
(1)
lingvistica
(1)
metode de invatare
(1)
migranţi
(1)
mitologie
(1)
retorica
(1)
sat
(1)
scripturi
(1)
serviciile secrete ruseşti
(1)
sistemul de învăţământ
(1)
sondaj de opinie
(1)
stat autoritar
(1)
stat totalitar
(1)