Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 14 iunie 2012

Gura Dodon-ului adevăr grăieşte. (câteodată)

Dragi prieteni, uitaţi-vă la ce stare m-au adus politicienii din AIE! Deja sunt nevoit să cad de acord cu Dodon, CARE deşi este savant (doctor în economie) este antiştiinţific ca moldovenist, şi care nu numai că a luat bani din bugetul public, dar şi i-a întors înapoi. Cel mai dificil îmi este însă să cad de acord cu un politician, or, este un dat că aceştia spun tare arareori adevărul. Mai mult, Mişin continuă să creadă că Dodon este trădător. Un sondaj de opinie făcut public ieri creditează însă Partidul Socialiştilor cu o popularitate sub marja de eroare şi asta nu e bine pentru că stânga (pro-rusă) din Moldova trebuie să aibă cât mai multe partide sub pragul de păşire în Parlament. 


Aşadar, serviciul de presă al lui Igor Dodon emite ieri un comunicat -- plin de minciuni, de altfel -- intitulat 

"Consecinţele grave ale semnării Memorandumului dintre Guvernul Filat şi FMI". Nu ştiu de unde are Dodon acces la informaţii secrete, dar asta e problema lui Filat. Iată însă nişte crâmpee din declaraţia socialiştilor (economişti, n-ai ce-i face) Greceanîi şi Dodon, care bagă spinul îndoielii în observator:  


1) "În preambulul proiectului de memorandum cu FMI, prim-ministrul Filat este nevoit să confirme problemele serioase ale economiei moldoveneşti, inclusiv să recunoască politica economică deficitară a Primăriei Chişinău".

2) "Guvernul Filat declară că la sfîrşitul anului se aşteaptă un deficit important de venituri, care va trebui să fie compensat prin fortificarea acţiunilor „de colectare” a veniturilor, şi reducere drastică a cheltuielilor bugetare în mărime totală de 1,4 miliarde(!) lei. Colectarea veniturilor se va face pe calea unui pressing fiscal enorm asupra mediului de afaceri în special şi asupra contribuabililor în general".


Punctul 1 mai poate fi calificat ca gogoaşă retorică  a celor doi politicieni din opoziţie, despre care se ŞTIE că trebuie să critice guvernarea. Dar îţi dă fiori oricum. În ceea ce priveşte punctul 2, am avut ocazia să mă conving personal. Guvernul a decis să nu plătească excedentul de impozite achitat, în 2011, de contribuabili (săraci) în 2012, ci în 2013. Am mai scris şi am mai zis: avem de afacere cu o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului şi cine anume ne fericeşte astfel?! Exact, partidele pe care le-am votat împotriva comuniştilor!


Mai mult, eu tot aştept de la ministrul Negruţa să le ordone subalternilor din inspectoratul fiscal să-mi trimită chitanţa cu impozitul pe imobil până la 30 iunie, ca să pot beneficia de reducerea de 15%. În van însă. Prieteni, există o hidră tricefală care vă amuşină finanţele, aşa că fiţi de trei ori mai atenţi decît pe vremea dictatorului, că nu poate fi bănuită de bun-simţ. 



Mai ţineţi minte când exact Dodon şi Greceanîi la începutul lui 2009, în campanie electorală, minţeau că Moldova nu este afectată de criză economică, deşi ei ştiau că era?! Nu mai merită să fie crezuţi nici acum, minciunoşii! Din contra, chiar dacă veniturile la bugetul ţării sunt mai mici decât preconizate, eu vă garantez că la toamnă-iarnă Moldova va fi unica ţară din lume, alături de Cuba şi Coreea de Nord, pe care criza le va ocoli. Până atunci precis că vom realiza sloganul "Moldova fără sărăcie", iar tinerii căsătoriţi vor primi înlesniri pentru procurarea apartamentului, după cum scrie în programul electoral al unui partid din AIE.


Criza va ocoli Moldova, zic, pentru că va NU avea ce mânca aicea. Bine că încă Occidentul ne mai susţine contra adoptare de legi indezirabile, pentru că dacă ne lasă, vom prânzi bucate din meniul Sf. Ioan Botezătorul. 

miercuri, 13 iunie 2012

Aoleu! Moldovenii combat corupţia -- chintesenţa filosofiei lor de viaţă

"Corupţia e mai proastă decât prostituţia.
Ultima poate să pericliteze morala unui individ,
prima însă periclitează, irevocabil, morala unei ţări întregi"
--   Karl Kraus, jurnalist şi satiric austriac




Rădăcini



Dragi prieteni, după ce Parlamentul a adoptat legea ruşinoasă, dar necesară ca tămăduirea unei boli venerice, iar Curtea de la Strassbourg ne-a mai uşurat bugetul de 12 mii de euro pentru că nicidecum nu dorim să devenim toleranţi până şi cu gay-ii, povăţuitorii noştri occidentali ne bat obrazul în privinţa corupţiei. Aceşti dascăli ai noştri de la Bruxelles şi Washington pe lângă faptul că nu ne spun când o să ne dea vize liberalizate, vor să ne ia ceea ce au construit românii mai scump sufletului lor de-a lungul existenţei lor milenare -- modul corupt de abordarea a legii şi a vieţii în întregime.

Oare nu au fost corupţi -- în sens de păcătoşi -- ciobanii care l-au ucis pe cel moldovan în "Mioriţa"? Şi acela, la rândul său, nu avea o mondoviziune coruptă că a acceptat moartea în locul luptei (glorioasă eventual)? Manole îi paţan cu colegii calfe şi zidari, dar îşi ucide soţia!

Oare nu au fost corupţi domnitorii moldoveni şi munteni care cumpărau tronurile celor două ţări de la sultanul istanbulez? După Cantemir, fanarioţii erau trimişi în ţările noastre ca general manageri. Clasicul Costache Negruzzi în scrisoarea a 22-a, numită şi "Istoria unei plăcinte" descrie cu lux de amănunte un pattern de obţinere a locurilor în adminisraţia statului la hotarul secolelor 18 cu 19. Şi iată cu o aşa tradiţie moştenită de la strămoşii din colb de cronici, moldovenii şi românii de astăzi (ca cetăţeni ai două ţări distincte) vor să combată corupţia. Învăscută prin laptele mamei şi cu idealul de om descurcăreţ, jinduit de majoritate.


Ştiu că este lege, dar eu sunt mai sus de ea. Mulţi moldoveni pot să conştientizeze că sunt păcătoşi, să aibă remuşcări din această cauză, dar ABSOLUT nimeni nu regretă că este corupt. Adică ţinem să nu trecem peste legea moral-religoasă, dar trecem cu uşurinţă peste stavilele legilor de stat şi CULMEA! nu înţelegem că ambele acţiuni sunt imorale în aceeaşi măsură. Câţi manageri moldoveni au remuşcări că nu-şi plătesc angajaţii? Oare au remuşcări cei 15 profesori care dau interviuri CCCEC-ului pentru că au dat să copieze ucenicilor? Oare au remuşcări medicii moldoveni care nu încep operaţia până nu pun în buzunar euro-ul sau măcar promisiunea pacientului că "se va achita"? Or, tocmai aici este vorba de neleguirii condamnate atât de stat, cât şi învăţătura religioasă. În sufletul nostru de moldoveni nu condamnăm corupţii nimeriţi pe mâna organelor de drept -- mai degrabă îi compătimim!



Corupţia în mentalitatea rusticilor 


Mă sună zilele acestea o rudă îndepărtată dintr-un sat şi mă roagă să-l rog pe preşedintele Timofti să pună un cuvânt pentru a fi angajat la entitatea care eliberează numere auto a Ministerului Tehnologiilor Informaţionale dintr-o capitală de raion. E clar: sfânta stupiditate rurală! care a găsit o astfel de variantă pentru a obţine locul de muncă râvnit. La rându-mi, i-am spus că Timfoti încă nu a ajuns la subiectul "Ce pot face eu ca preşedinte pentru fericirea lui Daniel Lachi", coada fiind cam de vreo 3,5 milioane de conaţionali în faţă, dar înţelegeţi şi voi înşivă, dragi amici, că un astfel de pattern de gândire este specific majorităţii pragmaticilor moldoveni, pentru care politica este un angrenaj de parvenire şi nu o aplicare nobilă a idealurilor platonice.


(Mai-cărturarii realizează că dibui aici areola unei confuze chestiuni de etică, însă stilul metafizic îmi este prea îngust şi insuficient de jilav).



Dar cea mai spectaculoasă orgie corupţională la care avem ocazia să asistăm ca naţiune, cu toţii, este campania de obţinere a certificatului de cunoştinţe contra bani, numită BAC. După venirea AIE-ului nostru am căzut în mai rău cu indicii corupţiei, iar după campania de bac din anul acesta mi-i teamă că o să picăm şi mai mult. Mi-i jenă de Voronin pentru că noi, naivii, credeam că o să aducem la guvernare serafimi şi heruvimi. Indivizi care îşi dezvăluie averile, dar nu doresc să dezvăluie pattern-ul prin care au făcut primul milion, vor să eradicheze corupţia într-o ţară cu mentalitatea atât de coruptă încât nu ştie ce cale să aleagă: occidentală sau orientală. Ipocriţii îi conduc pe ipocriţi şi tare sunt curios să vedem unde o să ajungem împreună.  




Sofisme inutile ca încercări de spargere


Ce legătură are toată tărăşenia asta corupţionistă cu mult-hohotit-chicotitul proiect de lege al deputatului liberal Munteanu, care vrea să moralizeze (unii) bărbaţi moldoveni solicitanţi de amor contra biştari? Freud are o anumită opinie despre amicul meu parlamentar care demonstrează atâta zel pentru proiecte populiste cu genericul "sex sells", dar întrebarea este dacă această lege va cauza schimbări. Eu sunt sceptic, cine are de cumpărat va continua s-o facă, "viaţa va găsi o cale", ca să citez din "Jurassicul" lui Spielberg. Gustul amar lăsat de moţiunile PL este generat de marele potenţial al aşteptărilor care s-a creat odată cu stabilirea partidelor AIE la guvernare.Parcă altceva aşteptam de la ei, că de morala noastră avem grijă şi singuri, în cel mai rău caz episcopul Marchel şi popa Valuţă (termenul îmi aparţine, epigonilor!) ne apără gratis.

În cartea sa, "Republica", amicul lui Aristotel, Platon, scrie o mulţime de nebunii cum ar fi posesia în devălmăşie a femeilor, dar de-a dreptul deşucheată mi se pare ideea că este moral ca demnitarii de stat să mintă. "În relaţiile cu duşmanii şi cetăţenii statului". Cu 2300 de ani în urmă, înţeleptul grec ajungea la concluzia că ceea ce nu poate fi eradicat, trebuie legiferat. Cel puţin la nivel moral. Eu zic că şi noi trebuie să permitem un anumit grad de morală coruptă celor mai mari demnitari din statul moldav, la nu mai mult de 10 top officials, cum ar fi  preşedintele, speakerul şi premierul, ei hai, de-acum merg şi vicespeakerii şi vicepremierii plus conducătorii Bălţiului, Chişinăului şi Gagauz-Yeri-ului. 


La eventuala replică despre capul la peşte, voi zice: ce folos că avem capi necorupţi, dacă acest cap consolidat nu duce la întremarea întregului organism? Chiar ar trebui să instituim un titlu special în stat, care să fie acordat acestor demnitari, recunoscuţi drept corupţi oficiali pe intern şi extern cum ar fi corruptus maximus, după  pattern-ul pontifex maximus. Aşa stând lucrurile, corupţii maximi vor depune eforturi sizifice -- ca intensitate şi finalitate -- pentru a se demasca unii pe alţii, pe subalternii, pe oricine, iar în campaniile electorale!... O, în renumitele campanii electorale moldoveneşti se dezvăluie atâtea, iar societatea alegătoare tot votează pe cine trebuie. Corupţii minori îi votează pe corupţii maximi, după care ultimii fac legi de combatere a corupţiei.

Pe cine vor să prostească occidentalii? Pustiu de iluzii, aştept şi eu ce o să se întâmple. Repet, sunt tare curios să văd dacă partidele din AIE nu numai că pot critica comuniştii, dar şi pot face ceva mai bun decât  pekeremeii.

PS: Da, mai este şi Biserica Ortodoxă -- bicefală în loc de autocefală în Moldova -- care are amvoane de unde poate predica maselor împotriva corupţiei. Este un DAR totuşi despre un pai, o bârnă şi vreo doi ochi...




o foto de pe facebook

duminică, 10 iunie 2012

научимся понимать самое просто

Сколько же еще столетий копить нам знания, прежде чем мы научимся понимать самое простое.

Принцип зеркала. Прежде чем судить о других, следует обратить внимание на себя.
Принцип боли. Обиженный человек сам наносит обиды другим.
Принцип верхней дороги. Мы переходим на более высокий уровень, когда начинаем обращаться с другими лучше, чем они обращаются с нами.
Принцип бумеранга. Когда мы помогаем другим, мы помогаем сами себе
Принцип молотка. Никогда не используйте молоток, чтобы убить комара на лбу собеседника.
Принцип обмена. Вместо того чтобы ставить других на место, мы должны поставить на их место себя.
Принцип обучения. Каждый человек, которого мы встречаем, потенциально способен нас чему-нибудь научить.
Принцип харизмы. Люди проявляют интерес к человеку, который интересуется ими.
Принцип 10 баллов. Вера в лучшие качества людей обычно заставляет их проявлять свои лучшие качества.
Принцип конфронтации. Сначала следует позаботиться о людях и только потом вступать с ними в конфронтацию.
Принцип каменной скалы. Доверие — это фундамент любых взаимоотношений.
Принцип лифта. В процессе взаимоотношений мы можем поднимать людей вверх или опускать вниз.
Принцип ситуации. Никогда не допускайте, чтобы ситуация значила для вас больше, чем взаимоотношения .
Принцип Боба. Когда у Боба есть проблемы со всеми, главной проблемой обычно является сам Боб.
Принцип доступности. Легкость в отношениях с самим собой помогает другим чувствовать себя свободно с нами.
Принцип окопа. Когда готовишься к сражению, выкопай для себя такой окоп, чтобы в нем поместился друг.
Принцип земледелия. Все взаимоотношения нужно культивировать
Принцип 101 процента. Отыскать 1 процент, с которым мы согласны, и направить на него 100 процентов наших усилий.
Принцип терпения. Путешествовать вместе с другими всегда приходится медленнее, чем путешествовать одному
Принцип празднования. Подлинная проверка взаимоотношений заключается не только в том, насколько мы верны друзьям, когда они терпят неудачу, но и в том, как сильно мы радуемся, когда они добиваются успеха
Принцип дружбы. При прочих равных условиях люди будут стремиться работать с теми, кто им нравится; при прочих неравных условиях они все равно будут это делать
Принцип сотрудничества. Совместная работа повышает вероятность совместной победы
Принцип удовлетворения. В замечательных взаимоотношениях сторонам для получения удовольствия достаточно просто находиться вместе.

Postări populare

Etichete

politica (70) religie (49) filosofie (26) texte sacre (26) geopolitica (23) Maia Sandu (22) dodon (22) realitati (22) economie (21) Rusia (19) elita politică (18) criza morală (17) etnii din Moldova (17) societatea moldovenească (17) lumea rusa (16) Andrei Năstase (15) noi moldovenii (14) Putin (13) civilizatii (13) ideologie (13) interzis desteptilor (13) eastern partnership (12) istorie (12) politică (12) romanism (12) sociologie (12) putere politica (11) ucraina (11) Occident (10) UE (10) democratie (10) existentialism (10) planul pentru Moldova (10) coruptie (9) voronin (9) Transnistria (8) alegeri prezidenţiale (8) aristocratizare (8) cultura (8) proteste (8) stat (8) criza economica (7) electorala locala 2011 (7) Era IT (6) Russia (6) filosofia religiei (6) libertatea presei (6) valori (6) Parteriat Estic (5) alegeri (5) etnici români (5) gender (5) moldova (5) post-modernism (5) românism (5) AIE (4) PCRM (4) anomie (4) etnii (4) guvern (4) horatiu (4) mentalitate sovietică (4) mitropolia (4) presa liberă (4) protest 7 aprilie (4) unirea cu România (4) viitor (4) PASDA (3) PLDM (3) Platforma DA (3) alegeri 2014 (3) alegeri 2015 (3) biserica ortodoxa (3) cercetare (3) definitii (3) electorala 2010 (3) etică (3) fake news (3) fenomenologie (3) fericire (3) guvernul maia sandu (3) manipulare (3) modernizare (3) pasdanaşi (3) unionişti (3) ştiri false (3) BCT (2) BECS (2) NATO (2) PDM (2) Vlad Filat (2) comunicat de presa (2) creştinism (2) electorala 2014 (2) electorala 29 iulie (2) energie (2) ganduri (2) gastarbeiteri (2) identitate națională (2) islam (2) justitie (2) literatură (2) media (2) mentalitate patriarhală (2) mi-a placut si am furat (2) partide proruse (2) poezii (2) psihanaliză (2) război hibrid (2) sate (2) savoci (2) scriitori persani (2) secolul 21 (2) sfinţi părinţi (2) socialiști (2) statalişti (2) Academia de Ştiinţe (1) Andrian Candu (1) Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (1) BEM (1) Biblia (1) Donald Trump (1) Freud (1) MIG-uri (1) PAS (1) PL (1) PSRM (1) Patriarhia Rusă (1) Pro-Moldova (1) Renato Usatîi (1) Rogozin (1) alegeri 2019 (1) alianta kozak (1) comuniști (1) electorala 2012 (1) electorala 2019 (1) greceanii (1) indo-europeni (1) jdun (1) limbi straine (1) lingvistica (1) metode de invatare (1) migranţi (1) mitologie (1) retorica (1) sat (1) scripturi (1) serviciile secrete ruseşti (1) sistemul de învăţământ (1) sondaj de opinie (1) stat autoritar (1) stat totalitar (1)