(R) |
pinterest.com |
Scria Voltaire în a sa a 20-a Scrisoare Filosofică, în 1727: "La Londra sunt cam vreo opt sute de persoane care au dreptul să vorbească în public şi să apere interesele naţiunii. Cam vreo cinci sau şase mii râvnesc la rândul lor la această onoare. Toţi ceilalţi se fac judecătorii acestorsa şi oricine poate tipări ceea ce gândeşte despre treburile obşteşti; astfel întreaga naţiune este nevoită să se instruiască".
Răsfoiam nu-ş-ce zilele astea iar în fundal flecăreau (în sens heideggerian) despre teologie şi creştinism patru gagici la o televiziune care a renunţat la cifra norocoasă din denumire. Eu nu ştiu dacă această televiziune le mai şi plăteşte noilor sale gazde de talk-show-uri: eu nu aş face-o. Pentru oportunitatea de a a-şi etala ignoranţa în public eu cred că aceste "gazde" trebuie să-i plătească televiziunii.
Ei bine, totul decurge minunat, când aud o bloggeriţă blondă că face: "Nietzsche a spus: speranţa a murit".
Ce??!! Ce-ce-ce-ce??!!! Nu, Nietzsche a spus despre ALTCINEVA că -- chipurile -- a murit, nu speranţa! Nietzsche nu a fost un nihilist! Din contră!
Chiar dacă şi blonda a dat în bară cu citatul, eu întodeauana am fost pentru aducerea femeilor (blonde) în politică şi în viaţa publică. Deoarece va fi foarte hazliu, iar râsul lecuieşte, nu? Dacă blondele fac referinţă la filosofi (fie şi aşa de iraţionali şi vanitoşi ca Nietzsche), nu e totul pierdut în ţara aceasta. Aproape se pare că "naţiunea începe să se instruiască", fie şi cu greşeli şi cu paşi marunţi la început, dar direcţia e corectă. Pentru că nouă tuturor ne pare că suntem foarte deştepţi până ajungem să vorbim în public.
Da. Despre noii hegelieni. Ca şi orice geniu, Hegel a generat epigoni, care se numesc, convenţional, noii hegelieni. Care se împart în hegelieni de dreapta şi care aplică dialectica hegeliană asupra evoluţiei religiilor, dar cei mai influenţi s-au dovedit a fi hegelienii de stânga. Cei mai cunoscuţi: Karl Marx şi Friedrich Engels.
Acum toţi politologii trecuţi de 50 de ani de pe malurile Bâcului au trebuit să tocească la greu operele celor doi precursori ai comunismului. Atunci, nu-i face această studiere amănunţită drept noi hegelieni? Mie de ce mi-i uşor să discut cu ei? E pentru că ei ştiu ce e aia evoluţia Spiritului, numită şi negare a negaţiei, dialectică şi suprimare.
Da. Despre votul mixt. Se poate uşor de intuit că sistemul de votare a parlamentarilor pe liste de partid s-a cam răsuflat. Nu dădea rezultatul scontat şi aducea o mulţime de nulităţi în Legislativ. (Cine îşi aminteşte repede şi alţi parlamentari socialişti decât Igor Dodon sau Zinainda Greceanîi?) Democraţii (PDM) au încercat să facă un salt calitativ mai de anvergură: să renunţe în genere la acest sistem, dar s-au lovit de conservatismul societăţii. De aceea s-a căzut de acord să se facă jumătate de salt. Pentru început. Pe urmă se va vedea. Da-da-da: teză=>antiteză=>sinteză.
De aceea eu nu pot să nu induc că acei care se opun saltului dialectic nu vor altceva decât să aducă nulităţi în Parlament. Mai mult, multe din aceste mediocrităţi ne sunt cunoscute, ne trezesc aversiunea şi de aceea facem tot ce ne stă în puteri pentru a le împiedica să ajungă să ne conducă.
.... pentru început lasă mai întâi să discute cu bloggeriţele blonde despre Nietzsche şi teologie.
Citeşte şi: