1. Pe de parte, cele mai interesante, dar şi cele mai mai controversate, sunt site-urile de sub oblăduirea episcopului Petru de Hâncu. Din biografia preasfinţiei sale publicată pe acest site putem înţelege că "-- Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 6 octombrie 2006 (jurnalul nr. 105), Episcopul Petru a fost numit la catedra Eparhiei, nou înfiinţate, de Ungheni şi Nisporeni". Apoi, "-- La 21 august 2007, Episcopul Petru, conform hotărârii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse (jurnalul 82), a fost eliberat de la catedra eparhială de Ungheni şi Nisporeni fiind numit Episcop de Hâncu, vicar al Mitropoliei Chişinăului". De unde înţelegem că episcopul Petru nu mai este episcop de Ungheni şi Nisporeni.
Însă, biografia preasfinţiei sale publicată pe site-ul episcopiei de Ungheni se încheie cu "În noiembrie 1995, la Mormântul Domnului din Ierusalim a fost ridicat în treapta de arhimandrit de către Înalt Prea Sfinţitul Vladimir".
Totuşi, pe site-ul Mitropoliei, la rubrica "eparhii..." ni se arată că episcop de Ungheni este totuşi preasfântul Petru. Aducându-ne aminte de bătăile înregistrate de Pro TV în 2006 în catedrala "Al. Nevski" din oraşul Ungheni, când parohul de atunci Ioan Porcescu şi enoriaşii nu erau de acord să-l aibă ca episcop pe preasfântul Petru, înţelegem că ceva nu e clar la mijloc sau e vorba de o simplă neactualizare a site-urilor.
În ajutor ne vine articolul despre episcopul Petru din wikipedia de unde copiem "La data de 21 august 2007, Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis eliberarea PS Petru de la catedra episcopală de Ungheni și Nisporeni [15] și numirea la conducerea acestei eparhii a IPS Vladimir".
De unde şi fireasca întrebare: de ce site-ul Mitropoliei Moldovei ni-l prezintă pe episcopul Petru drept episcop de Ungheni dacă nu este aşa şi de ce Sfinţia Sa creează site-ul episcopiei de Ungheni şi Nisporeni care aşa şi se intitulează "Pagina Oficială a Prea Sfinţitului Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni"?
Site-urile episcopului Petru de Hâncu sunt unicele care conţin şi o rubrică intitulată "Articole polemice". Pe cel al episcopiei din Ungheni este publicată doar o declaraţie a Mitropoliei Moldovei împotriva Jurnal TV şi în special împotriva lui Oleg Brega. Nu mai are ce face Mitropolia decât să se ia de Oleg Brega!
Alte declaraţii sunt renumitele "DECLARAŢIA MEMBRILOR SINODULUI BISERICII ORTODOXE DIN MOLDOVA de la 16.06.2010" şi "PARTIDUL DE ORIENTARE CREŞTIN-ORTODOXĂ VA FI LIANTUL DINTRE PUTEREA LUMEASCĂ CEA TRECĂTOARE ŞI BISERICA ORTODOXĂ DREPTMĂRITOARE din 17.06.2010", care au stârnit controverse şi deziceri ulterioare din partea mai multor preoţi care au participat la "Adunarea generală a Bisericii Ortodoxe din Moldova, desfăşurată în ziua de 8 mai la Chişinău". E vorba de iniţativa lui Valeriu Pasat de a face referendum privind introducerea "Bazelor ortodoxiei" în şcoli, după care politicianul şi-a declarat intenţia de a-şi constitui un partid.
Câteva citate din acestea: "...este binevenit reiterarea afirmaţiei domnului Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Moldova „societatea poate fi considerată sănătoasă numai atunci, cînd îşi întemeiază existenţa pe valorile morale, iar pentru poporul Moldovei morala întotdeauna a fost inseparabilă de Ortodoxie”. Acestea sînt unele din argumentele de forţă, pentru care Biserica Ordodoxă din Moldova a hotărît să susţină procesul de creare a unei formaţiuni politice de orientare creştin-ortodoxă."
şi: "... Biserica Ortodoxă din Moldova consideră ÎNTREPTĂŢITĂ iniţaitiva de a crea un partid de orientare creştin-ortodoxă şi DECLARĂ că va sprijini acest proces, întrucît o putere politică aservită străinilor poate fi contracarată numai de o putere politică aservită băştinaşilor. Dacă nu vom susţine o formaţiune de orientare creştin-ortodoxă putem fi înrobiţi şi subjugaţi de străini..."
şi: "...Instituţia, care conform tuturor sondajelor de opinie, se bucură de cea mai sporită încredere în popor, a început să fie acuzată că se implică în politică, dându-se de înţeles că o asemenea implicare ar fi constituit un lucru nepermis..."
şi încă: "Ca instituţie ecleziastică ce cuprinde în sânul său majoritatea covârşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi în calitatea sa de for cu autoritate morală supremă Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic".
Într-un articol publicat la 18.05.2010 şi intitulat "SLUGILE NEMOLDOVENILOR", episcopul Petru se pronunţă împotriva paşapoartelor biometrice, afirmând că "Cîrmuitorii noştri, mai bine spus slugile nemoldovenilor, sînt complici la un Plan Apocaliptic de instraurare a unui regim totalitar bazat pe un control total asupra întregii omeniri prin marcarea cu semnul fiarei „666”". La un an şi jumătate vedem însă că Apocalipsa întârzie, iar Prea Sfinţia Sa ar putea fi bănuit de proorocie minciunoasă.
În articolul împotriva cărţii "Sexul povestit celor mici", publicat de episcopul Petru la 5 octombrie 2010, aflăm că "La cererea părinţilor, pedagogilor şi a educatorilor PS Petru, Episcop de Hîncu, Vicarul Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove a cerut autorităţilor cu atribuţii în promovarea politicilor de sănătate, educaţie, cultură, moralitate, ocrotire a normelor de drept, de protecţie a drepturilor copiilor, retragerea şi distrugerea Ghidului ...". Titlul însă -- "PREA SFINŢITUL PETRU EPISCOP DE HÎNCU A TORPILAT SISTEMUL PORNOGRAFIC PENTRU CEI MICI" -- îl lasă bleg şi pe cel mai iscusit jurnalist în ticluirea titlurilor.
2. Site-ul Mitropoliei este bogat în ştiri externe, însă la rubrica "Acte Oficiale" nu găsim decât o poză. Păcat. De ce oare se teme Mitropolia noastră să-şi publice deciziile? Are ceva de ascuns de noi? Face ceva ruşinos mama noastră şi nu vrea ca noi, copiii ei, să ştim de asta?
3. Apăsând link-ul episcopiei de Edineţ, apare blogul prietenului meu Petru Pruteanu. Totuşi, episcopia de Edineţ şi Briceni are un site, dar acesta nu impresionează cu nimic.
4. Site-ul episcopiei de Cahul conţine o declaraţie mai aţoasă: "Declaratia
Eparhiei de Cahul si Comrat pe marginea constatarilor raportorului special al ONU privind libertatea de religie sau convingeri, dlui Heiner Bielefdt", de unde voi cita doar "Vizita in Republica Moldova, in perioada 1-8 septembrie 2011, a raportorului special al ONU, dlui Heiner Bielefeldt, a generat anumite nedumeriri si chiar proteste in randurile crestinilor Eparhiei de Sud. Aceasta reactie a fost determinata, in special, de unele concluzii trase de H. Bielefeldt, in capitolul doi al declaratiei Domniei Sale “Statutul privilegiat al Bisericii Ortodoxe”.
5. Site-ul eparhiei de Tiraspol se remarcă prin lipsă de politică şi de limbă "moldovenească", ca un veritabil site al unei episcopii moldoveneşti.
6. Păcat că Prea Sfinţia Sa Marchel de Bălţi nu şi-a elaborat un site, or, anume acest cleric face cele mai mustoase declaraţii , participă la proteste -- o adevărată comoară pentru jurnaliştii flămânzi de senzaţii.
(PS: iertaţi-mi greşelile ortografice)
Despre mine
Totalul afișărilor de pagină
Faceți căutări pe acest blog
Postări populare
-
Mi-am adus și eu contribuția la belirea Gazprom-ului în toată Europa: tocmai am rupt contractul cu Moldova-Gaz. M-au enervat la culme că se ...
-
În Era tehnologiilor şi informaţiei (IT) în care trăieşte omenirea acum, aşa drepturi fundamentale ale omului -- care sunt în acelaşi timp...
-
The Times of India -Breaking news, views. reviews, cricket from across India MOSCOW: Russia's parliament on Wednesday rec...
-
Some things are in our control and others not. Things in our control are opinion, pursuit, desire, aversion, and, in a word, whatever are ...
-
Ma adresez si eu corpului diplomatic: Voi sa scoateti la printer mesajul șefului statului și să-l studiați cu markerul. Personal eu nu am gă...
-
Televiziunea pe care o plătim toţi fără să vrem şi să avem nevoie de ea pune ieri pe post un ceea ce în jargonul jurnalistic se numeşte ...
-
Că tot se apropie sfârșitul celor 100 de zile convenționale date oricărui mare demnitar pentru a se manifesta, se conturează semnul distin...
Etichete
politica
(70)
religie
(49)
filosofie
(26)
texte sacre
(26)
geopolitica
(23)
Maia Sandu
(22)
dodon
(22)
realitati
(22)
economie
(21)
Rusia
(19)
elita politică
(18)
criza morală
(17)
etnii din Moldova
(17)
societatea moldovenească
(17)
lumea rusa
(16)
Andrei Năstase
(15)
noi moldovenii
(14)
Putin
(13)
civilizatii
(13)
ideologie
(13)
interzis desteptilor
(13)
eastern partnership
(12)
istorie
(12)
politică
(12)
romanism
(12)
sociologie
(12)
putere politica
(11)
ucraina
(11)
Occident
(10)
UE
(10)
democratie
(10)
existentialism
(10)
planul pentru Moldova
(10)
coruptie
(9)
voronin
(9)
Transnistria
(8)
alegeri prezidenţiale
(8)
aristocratizare
(8)
cultura
(8)
proteste
(8)
stat
(8)
criza economica
(7)
electorala locala 2011
(7)
Era IT
(6)
Russia
(6)
filosofia religiei
(6)
libertatea presei
(6)
valori
(6)
Parteriat Estic
(5)
alegeri
(5)
etnici români
(5)
gender
(5)
moldova
(5)
post-modernism
(5)
românism
(5)
AIE
(4)
PCRM
(4)
anomie
(4)
etnii
(4)
guvern
(4)
horatiu
(4)
mentalitate sovietică
(4)
mitropolia
(4)
presa liberă
(4)
protest 7 aprilie
(4)
unirea cu România
(4)
viitor
(4)
PASDA
(3)
PLDM
(3)
Platforma DA
(3)
alegeri 2014
(3)
alegeri 2015
(3)
biserica ortodoxa
(3)
cercetare
(3)
definitii
(3)
electorala 2010
(3)
etică
(3)
fake news
(3)
fenomenologie
(3)
fericire
(3)
guvernul maia sandu
(3)
manipulare
(3)
modernizare
(3)
pasdanaşi
(3)
unionişti
(3)
ştiri false
(3)
BCT
(2)
BECS
(2)
NATO
(2)
PDM
(2)
Vlad Filat
(2)
comunicat de presa
(2)
creştinism
(2)
electorala 2014
(2)
electorala 29 iulie
(2)
energie
(2)
ganduri
(2)
gastarbeiteri
(2)
identitate națională
(2)
islam
(2)
justitie
(2)
literatură
(2)
media
(2)
mentalitate patriarhală
(2)
mi-a placut si am furat
(2)
partide proruse
(2)
poezii
(2)
psihanaliză
(2)
război hibrid
(2)
sate
(2)
savoci
(2)
scriitori persani
(2)
secolul 21
(2)
sfinţi părinţi
(2)
socialiști
(2)
statalişti
(2)
Academia de Ştiinţe
(1)
Andrian Candu
(1)
Asociaţia Sociologilor şi Demografilor
(1)
BEM
(1)
Biblia
(1)
Donald Trump
(1)
Freud
(1)
MIG-uri
(1)
PAS
(1)
PL
(1)
PSRM
(1)
Patriarhia Rusă
(1)
Pro-Moldova
(1)
Renato Usatîi
(1)
Rogozin
(1)
alegeri 2019
(1)
alianta kozak
(1)
comuniști
(1)
electorala 2012
(1)
electorala 2019
(1)
greceanii
(1)
indo-europeni
(1)
jdun
(1)
limbi straine
(1)
lingvistica
(1)
metode de invatare
(1)
migranţi
(1)
mitologie
(1)
retorica
(1)
sat
(1)
scripturi
(1)
serviciile secrete ruseşti
(1)
sistemul de învăţământ
(1)
sondaj de opinie
(1)
stat autoritar
(1)
stat totalitar
(1)