Fraţilor, voi începe prin a reitera dragostea fraţească pe care v-o port, voi fiindu-mi coreligionari şi conaţionali. Mă adresez capilor de familie, sau viitorilor capi de familie, acelor bărbaţi despre care Sf. Apostol Pavel spunea: "Vreau deci ca bărbaţii să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie şi fără şovăire." (1 Tim 2:8) Şi tot Apostolul spunea despre aceşti bărbaţi că le sunt cap femeilor, iar lor le este cap Hristos (1 Cor. 11:3). Anume Hristos, nu episcopul şi nu diaconul!
Am impresia că unii din voi un pic nu mă înţeleg şi asta se întâmplă din două motive: 1. eu nu mă pot exprima chiar atât de clar; 2. clericii au făcut în aşa fel îndreptarul de spovedanie că este prea greu să-ţi exprimi vreo opinie fără a risca să fi diferit "Inchiziţiei".
Nu am nimic contra Ortodoxiei, ba chiar o propovădioesc pe unde pot şi o iubesc mai mult decât toate modurile de gândire şi stilurile de viaţă. Ostap Bender spunea că respectă Codul Penal, eu la acesta mai adaug şi Constituţia. Acestea însă sunt legi umane, care pot fi modificate mai greu sau mai uşor. Dogmatica Ortodoxă, iată aceasta învăţătură, lege nu poate fi modificată, după ce a fost stabilită acum 1500 de ani. Dogmatica ortodoxă este şi ea o filosofie, o mondoviziune, un mod de viaţă şi precis o ideologie. Iată de ce Mitropolia Moldovei nu poate cere, de fapt poate cere, dar nu i se va da statut privilegiat, pentru că Constituţia statului stipulează egalitatea tuturor confesiunilor şi cultelor religioase. Mai mult, Constituţia interzice oficializarea vreunei ideologii, deci şi a celei ortodoxe.
Suferă în vreun fel ortodocşii din cauza acestor prevederi? Nicidecum. Nu văd cum ar putea fi persecutaţi din cauza lor.
Ceea ce doresc să pun în discuţie este calitatea, mai bine zis precaritatea managementului celei mai mari organizaţii religioase de la noi din R. Moldova, care este o filială a unei alte organizaţii religioase din altă ţară şi anume din ţara care a cauzat cele mai mari rele Moldovei.
De când românii s-au născut creştini, acum vreo 1500-1700 de ani în urmă, nenorocirile (războaiele şi ocupaţia) nu ne-au permis să avem o discuţie sinceră despre religia noastră. Dacă avem sau nu nevoie de ea şi dacă avem, atunci în ce formă trebuie să se manifeste religia noastră. Ce aşteptări avem de la clerici, dar ei de la mireni? Cert este faptul că imediat ce începi o astfel de discuţie eşti catalogat drept duşman al Bisericii.
Voltaire scria: "Clericii imediat spun că este ponegrit numele lui Hristos atunci, când nu eşti de acord cu ei". Europa Occidentală a trecut prin astfel de discuţii, la noi timpurile acum au devenit propice pentru dialog. Şi ca de fiecare dată, ca orice organizaţie religioasă, Mitropolia Moldovei respinge dialogul, lăsându-ne să subînţelegem "noi ştim mai bine cum să vă conducem".
Poate şi are dreptate în ochii conducătorilor ei, dar o astfel de atitudine feudală şi comunistă, o astfel de atitudine de aparatcik (nomenclaturist, birocrat) sovietic o va duce dacă nu la dispariţie, cel puţin la împuţinarea enoriaşilor şi prietenilor. Ceea ce se şi întâmplă deja, nu degeaba cer liderii acestei Mitropolii susţinere de la stat sub formă de privilegii.
Despre managementul Bisericii
Fraţilor, au popii o frază favorită: "Biserica nu înseamnă doar clerul, dar şi toţi mirenii, păcătoşi sau mai puţin". Fraţilor, voi chiar aveţi senzaţia că reprezentaţi Biserica Ortodoxă din Moldova în vreun fel? Că participaţi la administrarea acesteia? Când a luat această Mitropolie vreo decizie la vreo adunare în care să fie 2/3 mireni măcar şi 1/3 cler?
Când s-a iscat scandalul eparhiei de Ungheni şi Călăraşi pentru Episcopul Petru, pe care unghenean l-a întrebat conducerea Mitropoliei dacă este de acord? Nu i-a consultat nici măcar pe preoţii parohi din care cauză şi mulţi din ei au aderat la Mitropolia Basarabiei. Cine a venit să aplaneze conflictul? Aşa-i că doi clerici împuterniciţi de Patriarhia Rusă? Ruşii, subliniez, ruşii ne rezolvă nouă moldovenilor problemele!
Concluzia este una: iubesc enoriaşii şi chiar clericii inferiori din Mitropolia Moldovei, dar în ceea ce priveşte liderii de vârf, apoi aceştia sunt desemnaţi şi instalaţi în funcţie de ruşi, ce fel de credibilitate mai pot avea? La 21 de ani de când ne-am declarat independeţa faţă de Rusia, doar cea mai mare organizaţie religioasă ne mai ţine legaţi -- SPIRITUAL -- de această ţară. Ce ne împiedică să ne facem patriarhie moldovenească?
De ce Biserica rămâne în urma evoluţiilor geopolitice, doar canoanele sf. părinţi prevăd organizarea eparhiilor după unităţi teritorial-administrative? Da, am fost ocupaţi, dar de ce nu ne dezocupăm? De ce nu revenim din robia Babilonului, care pentru noi este Moscova? De ce nu reîncepem constucţia Templului, adică a spiritualităţii ortodoxe cu specific moldovenesc, care ne-a fost distrus de Nabuccodonossor, adică de ţarii moscali?
Democraţia ca leac pentru BOM
Fraţilor, democraţia este un lucru deosebit de prost, dar omenirea nu a inventat nimic mai bun (W. Churchill). Este oare gata Mitropolia Moldovei de democraţie?
Democraţia înseamnă alegeri libere şi secrete, libera circulaţie a ideilor şi de transparenţă în gestionarea bugetului comun. Iată şi răspunsul la întrebarea de mai sus. Eu nu-mi pot imagina că vom ajunge acel moment când mirenii vor putea participa la alegerea liderilor lor religioşii. În conformitate cu canoanele sf. părinţi bineînţeles. Şi-i păcat pentru că Crezul prevede că Biserica este "sobornicească", adică deciziile se iau în consiliu. Ia uitaţi-va cum îl aleg catolicii pe pontifex maximus. Cu un conclav de vreu 150-200 de cardinali. La noi, cine desemnează Mitropolitul. A, îl pun ruşii.
Ce să mai vorbim de libera circulaţie a ideilor. Eu nu-mi imaginez vreun prelat din cadrul BOM care să perceapă aceste texte ale mele ca o analiză gratis, în schimb ca o critică gratuită, da. Eu ştiu: nu-i niciun pic de dorinţă de reformă. "Moleşeala şi indiferenţa, lenea şi lipsa de vioiciune sunt doar unele dintre trăsăturile creştinului de azi. Cu regret, sunt mulţi care consideră că cineva de sus le va rezolva problemele, inclusiv şi pe cele duhovniceşti", mot-a-mot din pastorala Mitropolitului din 13 martie.
Nici nu mă mai bâlbâi despre transparenţă în acumularea şi cheltuirea fondurilor. Iată aceasta este Sfânta Sfintelor Mitropoliei Moldovei (nu neg că şi a altor biserici-surori).
Dacă revenim la biserica timpurie, ne amintim că Apostolii au ales democratic pe un alt Apostol în locul lui Iuda. Polemica dintre Pavel şi Petru a fost fixată chiar în Noul Testament, iar banii erau gestionaţi la vedere pentru ajutorarea văduvelor şi săracilor. De ce şi cât de mult ne-am îndepărtat spre ipocrizie de acea biserică?
Despre mine
Totalul afișărilor de pagină
Faceți căutări pe acest blog
Postări populare
-
Mi-am adus și eu contribuția la belirea Gazprom-ului în toată Europa: tocmai am rupt contractul cu Moldova-Gaz. M-au enervat la culme că se ...
-
Ma adresez si eu corpului diplomatic: Voi sa scoateti la printer mesajul șefului statului și să-l studiați cu markerul. Personal eu nu am gă...
-
Televiziunea pe care o plătim toţi fără să vrem şi să avem nevoie de ea pune ieri pe post un ceea ce în jargonul jurnalistic se numeşte ...
-
Foto: cicalarasi.wordpress.com Dragele mele profesoare de clase primare, absolvente ale colegiilor pedagogice de la Călăraşi şi Orhei, a...
-
Că tot se apropie sfârșitul celor 100 de zile convenționale date oricărui mare demnitar pentru a se manifesta, se conturează semnul distin...
-
Prietenii mei şi vecinii mei în preajma mea s-au apropiat şi au şezut; şi cei de aproape ai mei departe au stat. Psalm 37:11 ...
-
Eu o să-mi autoasum misiunea de a dezamăgi vulgul moldovenesc. (”Vulg” era termenul prin care Seneca și Spinoza desemnau ceea ce românofonii...
Etichete
politica
(70)
religie
(49)
filosofie
(26)
texte sacre
(26)
geopolitica
(23)
Maia Sandu
(22)
dodon
(22)
realitati
(22)
economie
(21)
Rusia
(19)
elita politică
(18)
criza morală
(17)
etnii din Moldova
(17)
societatea moldovenească
(17)
lumea rusa
(16)
Andrei Năstase
(15)
noi moldovenii
(14)
Putin
(13)
civilizatii
(13)
ideologie
(13)
interzis desteptilor
(13)
eastern partnership
(12)
istorie
(12)
politică
(12)
romanism
(12)
sociologie
(12)
putere politica
(11)
ucraina
(11)
Occident
(10)
UE
(10)
democratie
(10)
existentialism
(10)
planul pentru Moldova
(10)
coruptie
(9)
voronin
(9)
Transnistria
(8)
alegeri prezidenţiale
(8)
aristocratizare
(8)
cultura
(8)
proteste
(8)
stat
(8)
criza economica
(7)
electorala locala 2011
(7)
Era IT
(6)
Russia
(6)
filosofia religiei
(6)
libertatea presei
(6)
valori
(6)
Parteriat Estic
(5)
alegeri
(5)
etnici români
(5)
gender
(5)
moldova
(5)
post-modernism
(5)
românism
(5)
AIE
(4)
PCRM
(4)
anomie
(4)
etnii
(4)
guvern
(4)
horatiu
(4)
mentalitate sovietică
(4)
mitropolia
(4)
presa liberă
(4)
protest 7 aprilie
(4)
unirea cu România
(4)
viitor
(4)
PASDA
(3)
PLDM
(3)
Platforma DA
(3)
alegeri 2014
(3)
alegeri 2015
(3)
biserica ortodoxa
(3)
cercetare
(3)
definitii
(3)
electorala 2010
(3)
etică
(3)
fake news
(3)
fenomenologie
(3)
fericire
(3)
guvernul maia sandu
(3)
manipulare
(3)
modernizare
(3)
pasdanaşi
(3)
unionişti
(3)
ştiri false
(3)
BCT
(2)
BECS
(2)
NATO
(2)
PDM
(2)
Vlad Filat
(2)
comunicat de presa
(2)
creştinism
(2)
electorala 2014
(2)
electorala 29 iulie
(2)
energie
(2)
ganduri
(2)
gastarbeiteri
(2)
identitate națională
(2)
islam
(2)
justitie
(2)
literatură
(2)
media
(2)
mentalitate patriarhală
(2)
mi-a placut si am furat
(2)
partide proruse
(2)
poezii
(2)
psihanaliză
(2)
război hibrid
(2)
sate
(2)
savoci
(2)
scriitori persani
(2)
secolul 21
(2)
sfinţi părinţi
(2)
socialiști
(2)
statalişti
(2)
Academia de Ştiinţe
(1)
Andrian Candu
(1)
Asociaţia Sociologilor şi Demografilor
(1)
BEM
(1)
Biblia
(1)
Donald Trump
(1)
Freud
(1)
MIG-uri
(1)
PAS
(1)
PL
(1)
PSRM
(1)
Patriarhia Rusă
(1)
Pro-Moldova
(1)
Renato Usatîi
(1)
Rogozin
(1)
alegeri 2019
(1)
alianta kozak
(1)
comuniști
(1)
electorala 2012
(1)
electorala 2019
(1)
greceanii
(1)
indo-europeni
(1)
jdun
(1)
limbi straine
(1)
lingvistica
(1)
metode de invatare
(1)
migranţi
(1)
mitologie
(1)
retorica
(1)
sat
(1)
scripturi
(1)
serviciile secrete ruseşti
(1)
sistemul de învăţământ
(1)
sondaj de opinie
(1)
stat autoritar
(1)
stat totalitar
(1)