Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 august 2013

info despre sistemul de invatamant moldovenesc

Comunicat de presă, 31 august
În jur de 35 mii de copii vor merge în clasa I
Elevii din Republica Moldova vor păşi pragul şcolii la 2 septembrie curent. Careul solemn consacrat primului sunet de clopoţel va fi organizat în toate instituţiile de învăţămînt din ţară, începînd cu ora 8.30, pentru cca 360 de mii de şcolari. În clasa I vor merge în jur de 35 de mii de copii, care vor primi în dar, în mod tradiţional,  cîte un Abecedar, primul lor manual şcolar. Prima oră a anului școlar se va desfășura cu genericul ”Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independență”.
Procesul de studii va fi organizat în 1.347 de instituţii de învăţămînt preuniversitar, în care activează în jur de 36 de mii de cadre didactice. Necesarul de cadre didactice pentru anul de studii 2013-2014 constituie 1.054 de persoane. Totodată, în anul curent, 1.917 tineri au absolvit instituţiile de învăţămînt superior la specialităţile pedagogice, iar 585 de tineri au absolvit colegiile de profil. Conform datelor prezentate de comisiile de repartizare a absolvenţilor în cîmpul muncii, în anul școlar 2013-2014 corpul profesoral va fi suplinit cu încă cca 750 de tineri specialiști care au primit adeverințele de plasare în cîmpul muncii. Ca şi în anii precedenţi, specialiştii angajaţi în mediul rural vor beneficia de indemnizaţii conform legislaţiei în vigoare. Locurile vacante în şcoli vor fi completate cu cadre didactice angajate prin cumul.
Şi în noul an de studii, transportarea elevilor spre şi de la şcolile de circumscripţie se va realiza prin intermediul autobuzelor şcolare sau prin achiziţionarea serviciilor de transport. Cele 109 autobuze şcolare procurate în perioada 2010- 2012 se află în gestiunea direcţiilor raionale de învăţămînt.
Pînă la data de 20 august curent, conform informaţiei preliminare oferite de administraţiile publice locale, reparaţiile capitale din instituţiile educaţionale din zece raioane au fost realizate în volum de cca 85-100%, în patru raioane - în volum de 40%, iar în celelalte unităţi administrative - în volum de 60-80%.  În total, pentru investiţii şi reparaţii capitale, în anul 2013 in bugetul de stat au fost planificate alocaţii în sumă de 45319,3 mii lei.
În acest an de studii,  la dispoziția elevilor vor fi puse 31 de titluri de manuale pentru învățămîntul primar, gimnazial și liceal. 13 titluri au fost traduse în limba rusă. Pentru editarea manualelor, din bugetul de stat au fost alocate în anul curent 8,5 mln lei, iar din fondul special pentru manuale – 12,7 mln lei.
Și în noul an de studii va fi asigurată alimentarea gratuită a elevilor din clase primare și a celor din familiile socialmente vulnerabile, precum și a elevilor din clasele V-XII ale instituțiilor preuniversitare din subordinea Ministerului Educației, aflate în partea stîngă a Nistrului și în municipiul Bender.


marți, 25 iunie 2013

Buddhiste (de pe facebook)

14 УРОКОВ БУДДЫ

1.Самый большой враг в жизни человека - это он сам.
2. Самая большая глупость в жизни человека - это ложь.
3. Самое большое поражение в жизни ч...еловека - это надменность.
4. Самая большая печаль в жизни человека - это зависть.
5. Самая большая ошибка в жизни человека - потерять самого себя.
6. Самая большая вина в жизни человека - неблагодарность.
7. Самое достойное сожаления в жизни человека - умаление своего достоинства.
8. Самое достойное восхищения в жизни человека - подняться после падения.
9. Самая большая утрата в жизни человека - потеря надежды.
10. Самое большое достояние в жизни человека - здоровье и разум.
11. Самый большой долг в жизни человека - искренние чувства.
12. Самый большой дар в жизни человека - великодушие.
13. Самый большой недостаток в жизни человека - непонимание.
14. Самое большое утешение в жизни человека - добрые дела.

duminică, 26 mai 2013

Existentialism

Existentialism is the broad philosophical movement postulating that individual human beings create the meaning and essence of their lives as persons. Walter Kaufmann described Existentialism as, “The refusal to belong to any school of thought, the repudiation of the adequacy of any body of beliefs whatever, and especially of systems, and a marked dissatisfaction with traditional philosophy as superficial, academic, and remote from life”. Human beings are to make their own choices in life and find their own meaning, with or without God. Existential philosophers range from the religious (Kierkegaard) to the anti-religious (Nietzsche).

miercuri, 6 martie 2013

Alegeri. Şi fără sclifoseli

Dragi prieteni, 30 iunie e duminică - o minunată zi pentru un nou început pentru Moldova. Ar fi bine ca partea mai spurcată a acestui procedeu democratic să se întâmple după Paşti şi după Postul Mare şi înainte ca studenţii să plece la mare şi la soare.

Dacă actualii guvernanţi au greşit, puteţi citi pe fluxurile de ştiri, iar analiştii va pot da splendide mostre în materie de evaluare referitoare la valoarea greşelilor unui lider politic din AIE-2, comparată cu valoarea păcatelor unui alt lider. Concluzia se trage singură pe dânsă: ultimul sondaj de opinie efectuat de IMAS arată o rată de încredere faţă de acţiunile guvernării atât de pipernicită, încât în ţările democratice alegerile s-ar anunţa imediat. Or, noi încă nu am derapat în dictatură...

Circumstanţele s-au developat de o aşa manieră, încât sclipuirea unei a treia Rome, pardon Alianţe, este imposibilă. Deoarece peledemeii nu vor accepta niciodată o altă candidatură de prim-ministru, iar pedeii şi pelizii - nu vor accepta niciodată pe rol de premier liderul actual al peledemeilor. Iată şi patul, stimaţi participanţi la Olimpiada Planetară din New Vassyuki! Ce să se mai chinuie bâtu Colea şi avatarul său cu împăcările şi iertările?! În politică instituţia spovedirii păcatelor lipseşte cu desăvârşire, dar alegerile o înlocuiesc cu brio. Certificatul de căsătorie a fost rupt, e necesară o nouă nuntă.

Dacă cineva se mai teme să nu rateze Vilniusul cu promisa semnare a Acordului de Asociere, atunci  voi para prin a spune că legile cerute de UE au fost adoptate şi implementarea lor nu ţine de parlamentari, care vor fi eventual implicaţi în alegeri. Parafarea acelui acord nu va servi tehnic la nimic decât la a fi subiect de laudă electorală, or documentul mai trebuie ratificat de cei 27 de membri UE, PRINCIPALUL însă e că vizele, sau lipsa acestora, pentru periple europene, nu s-au dovedit a fi decât o deşartă promisiune electorală. Europa întotdeauana ne va considera istoria sa de succes în lipsa unei alteia şi ne va da vize libere, dacă o vom merita: nu vedeţi că nici România nu le merită? Bizantinii de noi -- ca să nu zic râsuri -- le-am cam ajuns la gât occidentalilor! Şi-apoi care moldovean a dorit şi nu a ajuns în Occident cu paşaport românesc?! Cam nu ne trebuie vizele astea chiar la gât...

Fete cu ceas venit
Dacă cineva va argumenta că ţara -- adică şi partidele -- nu sunt tocmai gata pentru alegeri, atunci voi para prin citate ale fruntaşilor din PLDM şi PD, în primul rând, care spun că sunt gata oricând de alegeri şi apoi fetele nu se mărită când sunt gata, dar când le vine ceasul.

Iar intelectualilor basarabeni, care încă nu au devenit membri de partid, dar au devenit doar dezamăgiţi le spun nu eu, dar Stalin, că oameni indispensabili nu există. Cine e mai avan spre unire îşi poate găsi expresie năzuinţelor în platforma PNL-ului Vitaliei Pavlicenco, cine e mai preocupat de liberalism - în platforma PAD-ului lui Mihai Godea, cine e mai ahtiat de corupţie - în platforma antimafiotului Sergiu Mocanu. La fel şi pe stânga, dezamăgiţii de comunismul voroninian pot încerca românofobia lui Igor Dodon sau patriotismul moldovenesc sau social-democrat. ... Lac de-ar fi...

În fine, alegerile parlamentare anticipate apar ca cea mai onorabilă variantă pentru purificarea prin luptă a elitei politice moldoveneşti la această etapă, iar politicienii de la guvernare ar da dovadă de o ţâră de patriotism prin renunţarea la negocieri sterile şi tergiversare a acceptării evidentului. Iată că am ajuns să coincid în opinie cu comuniştii! Dar, vorba lui Roşca: "Dacă afară plouă, şi comuniştii spun că plouă..."

Mă gândesc totuşi dacă aceste zvârcoliri moldave nu vor avea ca finalitate solicitarea intervenţiei vecinilor din vest pentru a curma accelerarea prăbuşirii în abisul sărăciei a acestei "tinere democraţii". Or, am mai făcut-o altă dată în trecut, când am cerut armatei române să ne apere de dezertorii ţarişti, în drumul lor de la înfrângere spre URSS...

miercuri, 30 ianuarie 2013

BROAȘTELE, SPERIATE DE LUPTA BOILOR

FEDRU, Fabula XXX.

Când este dușmănie între cei puternici, cei de jos sunt cei care suferă.


O Broască, privind din baltă lupta între niște Boi: ”Vai!”, zise, ”ce strașnică distrugere ne amenință”. Fiind întrebată de o surată de ce a spus așa, de vreme ce Boii se luptau pentru dominație în cireadă,și-și petreceau viața departe de ele: “Da, traiul lor e la distanță”, spuse prima, “și ei sunt de alt soi; dar totuși, cel care va fi înlăturat de la suveranitatea asupra luncii, va fugi și va veni în locurile tăinuite din baltă și ne va călca și ne va strivi cu copita-i tare. Iată cum furia lor ne face să ne îngrijorăm pentru siguranța noastră”.

trad. din engleză

Postări populare

Etichete

politica (70) religie (49) filosofie (26) texte sacre (26) geopolitica (23) Maia Sandu (22) dodon (22) realitati (22) economie (21) Rusia (19) elita politică (18) criza morală (17) etnii din Moldova (17) societatea moldovenească (17) lumea rusa (16) Andrei Năstase (15) noi moldovenii (14) Putin (13) civilizatii (13) ideologie (13) interzis desteptilor (13) eastern partnership (12) istorie (12) politică (12) romanism (12) sociologie (12) putere politica (11) ucraina (11) Occident (10) UE (10) democratie (10) existentialism (10) planul pentru Moldova (10) coruptie (9) voronin (9) Transnistria (8) alegeri prezidenţiale (8) aristocratizare (8) cultura (8) proteste (8) stat (8) criza economica (7) electorala locala 2011 (7) Era IT (6) Russia (6) filosofia religiei (6) libertatea presei (6) valori (6) Parteriat Estic (5) alegeri (5) etnici români (5) gender (5) moldova (5) post-modernism (5) românism (5) AIE (4) PCRM (4) anomie (4) etnii (4) guvern (4) horatiu (4) mentalitate sovietică (4) mitropolia (4) presa liberă (4) protest 7 aprilie (4) unirea cu România (4) viitor (4) PASDA (3) PLDM (3) Platforma DA (3) alegeri 2014 (3) alegeri 2015 (3) biserica ortodoxa (3) cercetare (3) definitii (3) electorala 2010 (3) etică (3) fake news (3) fenomenologie (3) fericire (3) guvernul maia sandu (3) manipulare (3) modernizare (3) pasdanaşi (3) unionişti (3) ştiri false (3) BCT (2) BECS (2) NATO (2) PDM (2) Vlad Filat (2) comunicat de presa (2) creştinism (2) electorala 2014 (2) electorala 29 iulie (2) energie (2) ganduri (2) gastarbeiteri (2) identitate națională (2) islam (2) justitie (2) literatură (2) media (2) mentalitate patriarhală (2) mi-a placut si am furat (2) partide proruse (2) poezii (2) psihanaliză (2) război hibrid (2) sate (2) savoci (2) scriitori persani (2) secolul 21 (2) sfinţi părinţi (2) socialiști (2) statalişti (2) Academia de Ştiinţe (1) Andrian Candu (1) Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (1) BEM (1) Biblia (1) Donald Trump (1) Freud (1) MIG-uri (1) PAS (1) PL (1) PSRM (1) Patriarhia Rusă (1) Pro-Moldova (1) Renato Usatîi (1) Rogozin (1) alegeri 2019 (1) alianta kozak (1) comuniști (1) electorala 2012 (1) electorala 2019 (1) greceanii (1) indo-europeni (1) jdun (1) limbi straine (1) lingvistica (1) metode de invatare (1) migranţi (1) mitologie (1) retorica (1) sat (1) scripturi (1) serviciile secrete ruseşti (1) sistemul de învăţământ (1) sondaj de opinie (1) stat autoritar (1) stat totalitar (1)