Dragi prieteni, e bine să fii ipocrit. Dă dovadă că ai pus mintea în mișcare oleacă și ai separat binele de rău. Practic ai gustat din pomul cunoașterii. Ți-a mai rămas un fleac: să aduci în concordanță teoria cu practica și asta e mai greu.
Clericii se supără rău pe proverbul: ”Nu fă cum face popa, fă cum spune popa!” E dificil acest proces de dezvoltare virtuoasă în conformitate cu un sistem de valori agreat. Mulți au încercat, puțini au reușit. ”Mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși”. Deci, dacă nu putem surmonta acest munte, măcar să-l înconjurăm. Dacă nu putem eradica ipocrizia din societatea moldovenească (și altele nu-s nici mai bune, nici mai proaste: sunt diferite) atunci măcar să o știm ca să o putem evita, ca să ne cășuneze cât mai puține daune.
Păcatul nu-i nou: a avut de afacere cu el și Tâmplarul din Nazareth: ”Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău” (Mt. 7:5) și neguțătorul din Mekka: ”Cei fățarnici vor ajunge la fundul cel mai adânc al focului și nu vei afla ajutor pentru ei” (4:144).
Printre campionii viciului sunt avocații și procurorii: aceștia îți iau banii, indiferent dacă te ajută sau nu. Aceștia pot convinge judecătorul, spunând minciuni sfruntate, construind imagini și istorii fără ancorare în fapte și realitate. Și judecătorii fie cred în basmele celor doi de mai sus, fie nu, depinde de mită.
Vin imediat dascălii și educatorii: aceste persoane cu NOBILA menire de a educa noile generații ale acestei societăți. Care părinte va îndrăzni să nu dea mita - numită eufemistic ”fondul clasei” sau ”fondul grupei” - numai ca să fie sigur (și nu este) că odrasla nu va fi marginalizată în vreun fel?
Medicii moldoveni au salarii mici și bijuterii scumpe. Nu toți, dar cei care se stimează știu cum să o facă. ”Pe medic îl hrănesc pacienții” - parafraza proverbul rusesc un medic de familie. Mă întreb atunci care este interesul acestora să te lecuiască?! Pierd o sursă...
Un reparator de mașini de spălat mă convingea odată să nu-mi cumpăr alta nouă, că acestea noi ar fi chipurile mai proaste și ”de o singură folosință”. Realizăm că respectivul tehnician își făcea planuri de a mă transforma într-o sursă de venit.
Am mai scris-o și în alte texte, unii clerici moldoveni fac spume la gură împotriva unor păcate, chipurile importate din occident și îi lasă impasibili avorturile, divorțurile și restanțele la salarii atât de pregnant prezente în societatea moldovenească din ziua de azi.
Mai pe scurt: suntem niște ipocriți și ne gândim prea puțin la eventuale remușcări de conștiință. Partea activă a societății contemporane este constituită din bunici născuți în anii 50-60 și adulți din anii 70-80. Acești oameni (noi înșine) s-au format în perioada de înflorire a ateismului socialist și doar o mică parte din ei au luat în serios libertatea religioasă instituită după 90. Mulți din acești moldoveni nu au avut ocazia de a fi educați într-un mediu de morală creștină și trebuie să treacă ceva timp, până moldovenii vor descoperi - prin metoda probelor și greșelilor - funcționalitatea moralei.
Suntem la etapa când valorile morale sovietice au fost abandonate, sau nu au fost transmise, iar morala creștină încă nu a prins rădăcini. ”Zis-a cel nebun în mintea sa că nu este Dumnezeu” sună frumos, dar nu se asimilează fără o experiență din viață care să-ți demonstreze personal veridicitatea.
Suntem la etapa când valorile morale sovietice au fost abandonate, sau nu au fost transmise, iar morala creștină încă nu a prins rădăcini. ”Zis-a cel nebun în mintea sa că nu este Dumnezeu” sună frumos, dar nu se asimilează fără o experiență din viață care să-ți demonstreze personal veridicitatea.
E și firesc, societatea noastră este în permanentă schimbare, și ceea ce are loc acum, la 20 de ani după Independență, este stratificarea societății, construirea unor noi caste. Principale din ele - ca întotdeauna - vor fi patricienii și plebea. Ultimii, conduși de instincte, nu ar fi atât de periculoși, dacă nu ar avea această armă fatală în mână care este buletinul de vot, și care, însoțită de o minte în paragină, poate cauza cataclisme politice și deci istorice.
În viitorul parlament vor accede trei partide: două proeuropene și unul ambiguu, indecis și confuzionat. Un prieten rusolingv, la auzul expulzării rebelilor din pekeremeu, m-a amenințat că nici nu va merge la alegeri. Păi, trebuie să se înceapă odată binele și pentru oamenii onești din această țară! Să crape de ciudă moscalofilii, dar în 20 de ani am devenit o republică parlamentară de tip european: avem trei partide care merită, la fel ca în Germania, Franța și Regatul Unit. Sunt mândru de conaționalii mei, pentru că occidentalilor le-a luat cu mult mai mult să atingă democrația tri- sau bi-partinică. Ei, dar lasă că și pe noi ne-a catalizat internetul și facebook-ul.
Kunti, una din eroinele principale ale ”Mahabharatei” indiene, care era fie femeie, fie zeiță - brahmanii duc și până în prezent dispute ostile la această temă - avea drept soți pe cei șapte frați kauravi. Aici severii moraliști hinduși au găsit următoarea soluție pentru execrabila dovadă de poliandrie: au decis că femeia Kunti trăia câte un an cu câte un frate kaurav, iar înainte de a fi dată următorului, devenea virgină.
Cam la această etapă se află și societatea moldovenească, ținând cont de faptul că mirii au fixat data nunții pe 30 noiembrie. Deja se fac pregătirile de eveniment și este firesc așa să fie într-o veritabilă democrație precum e a noastră. Și de prin septembrie vor începe să vină pețitorii cu fel de fel de promisiuni: unii vor dori să ne scoată din criză, alții din sărăcie, din UE, din Occident, din sclavie. Mie cel mai mult îmi plac mirii ai căror copii învață în occident care ne vor propune ca ai noștri copii să învețe în Saratov și Astana. Mi-i drag și de mirii cu averi câștigate pe perioada de mandat prezidențial care se vor angaja foarte serios și fără tăgadă să ia apărarea săracilor.
Avalanșa de miri, clowni, scelerați, demagogi este inevitală, dar nu trebuie să ne sperie, noi oricum vom deveni virgini peste patru ani, dar în genere pe acest pământ suntem de 2 000 de ani și unde-s acum toți cuceritorii? Există o filosofie de tip phoenix în ”Miorița”, indiferent de criticile disprețuitoare: supraviețuiește acel care știe că poate să moară oricând și nu pune preț exagerat pe viață și creștinismul și românismul sunt două exemple edificatoare în acest sens.
Nu cred că alegerile din toamnă vor fi seismice: noi am trecut prin multe. Ce se va descoperi? Că politicienii sunt ipocriți, sau - iertați-mă - corupți? Că spun că vor să ne fericească, dar de fapt jinduiesc posturi de stat? Noi suntem la curent cu intențiile lor, cu dorințele lor de putere și satisfacțiile pe care le anticipează. Dar, noi vom folosi la rându-ne ipocrizia din dotare: vom lua orezul și vom da votul pentru cine știm noi. Mireasa nu e mai puțin ipocrită ca mirele. Și după războiul ucrainean, popularitatea vectorului răsăritean s-a diminuat fie și din motivul că nu am auzit vreun ucrainean din Moldova - dar ei sunt cea mai mare minoritate - să-i fie pe plac ce-i face Putin din țara de origine. Când se trage cu arma, ipocrizia se termină.
Toți, noi, moldovenii, suntem oleacă ipocriți în inimă așă că eventualele rupturi de ii că politicianul X este onest, iar Y este ipocrit nu cred că vor avea bază teoretică.
Toți, noi, moldovenii, suntem oleacă ipocriți în inimă așă că eventualele rupturi de ii că politicianul X este onest, iar Y este ipocrit nu cred că vor avea bază teoretică.