(R) Britannica Kids |
Petru Damaschin, Învăţături duhovniceşti
După cum se poate vedea din imagine, ştirile false, informaţia falsă, în engleză fake news, nu sunt o invenţie de dată recentă. Insectele, dar chiar şi plantele, o folosesc de miliarde de ani. De ce? Au nevoie să-şi ducă în eroare fie victima, fie vânătorul.
În viaţa publică ştirile false au apărut relativ recent, să zicem cu vreo 10 ani în urmă, odată cu apariţia unui aşa sol fertil ca internetul, unde oricine -- dar absolut oricine -- poate posta orice fel de informaţie care poate fi consumată de miliarde.
Bine aţi revenit în junglă! Dacă oamenii au pornit din junglă şi au ajuns să locuiască în mari metropole, iată că şi-au creat o nouă junglă -- una virtuală -- dar care comportă tot atâtea pericole. Deci, soluţia e clară: fie înveţi pericolele de care trebuie să te păzeşti, fie că eşti tras pe sfoară (deşi... balena azurie... stiţi...)
De ce au apărut ştirile false, mă întrebi...
Ce este politica altceva decât înşelarea alegătorului? Ce este economia altceva decât înşelarea clientului? Ce este arta altceva decât înşelarea spectatorului/cititorului etc.?
Aristotel în Politica concluzionează că forma de guvernământ cea mai bună este democrataţia, dar fără demagogie. Dar, ţi-ai găsit! Plebea, demos-ul sau pur şi simplu prostimea -- dotată cu sacrul drept de a vota -- nu prea are timp de analiză politică şi îşi face deciziile bazându-se pe emoţii. Iar emoţiile, o ştim cu toţii, nu-i aşa?, se gâdilă prin vorbe dulci, linguşeală şi tot felul de "discursuri edificatoare", care nu se deosebesc de opere de ficţiune, cu alte cuvinte, sunt pur şi simplu minciuni.
Ca şi orice informaţie ştiinţifică sau juridică, creaţia jurnalistică, simpla ştire, trebuie să poată fi verificată independent. Adică, dacă în acea ştire este menţionată o sursă, oricine trebuie să poată contacta acea sursă pentru a primi aceeaşi informaţie.
Dar bineînţeles că cititorul nu are timp şi interes să telefoneze surse, de aceea devine foarte important rolul autorului ştirii.
Dacă acel site de ştiri nu are date de contact şi mai ales nume de jurnalişti pe care poţi să-i chestionezi în privinţa veridicităţii informaţiei pe care ei o fac publică, tu de ce mai eşti abonat la acel site, mai exact, de ce îl mai consideri credibil?
Eu însumi sunt abonat la diferite site-uri de astea care scriu fake news, dar asta e doar pentru a-mi trezi emoţii pozitive, râsul. Oare nu din acest motiv privim comedianţi şi emisiuni de divertisment? Dacă ai ajuns tu să crezi ce spun clownii şi umoriştii!.. deja asta nu mai e domeniul informaţiei (IT), ţine de psihiatrie. Sau pur şi simplu te laşi dus de nas de un mucos care şi-a făcut blog.
Ce este firea lucrului, la care se referă teologul Petru Damaschin? Este esenţa, este răspunsul la întrebarea ce este acest lucru. Ca să te protejezi în junglă, ia un ghid. În jungla IT din sec. XXI, încearcă filosofia!