Atunci când establishmentul de la Chișinău declară că vrea relații de paritate, de la egal la egal, cu Rusia, volens-nolens pune sare pe rana vanității rănite a acestei țări. Or, Kremlinul, de la o așa țărișoară ca Moldova, nu poate accepta -- psihologic -- relații de paritate, el vrea relație de genul stăpân-serv.
Săptămâna aceasta a avut loc o conferința a liderilor rus, turc și iranian, la care aceștia probabil s-au înțeles câți arabi sirieni să mai ucidă perșii șiiți, turcii suniți și... rușii ortodocși. Faptul că niciun lider occidental nu a asistat la acea conferință ne face să înțelegem că marile puteri lasă chestiunea siriană să fie tranșată de puteri regionale ca Turcia și Iran și, mai nou, Rusia.
Asta a devenit Rusia: putere regională, după ce a fost alungată din clubul elitar global G8, pentru că invadat Ucraina în 2014. Și tot săptămâna aceasta a devenit cunoscută o nouă înfrângere a Rusiei pe dimensiunea spirituală: patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia (citește: independența față de patriarhia moscovită) bisericii ortodoxe din Ucraina.
Și tot săptămâna aceasta s-a relatat despre proteste în Rusia din cauza majorări vârstei de pensionare. Ceva nociv se întâmplă pe dimensiunea relației amoroase dintre liderul rus și poporul rus. Acest popor a acceptat chiar și moftul lui Putin de a le ucide bărbații în estul Ucrainei și în Siria -- la urma urmei, care e scopul militarilor? În majoritratea sa poporul rus vede în aceste războaie procesul de ”ridicare a Rusiei din genunchi”.
Războaie de contropire nu-și permite să ducă oricine. Soldații americani luptă în Irak și Afganistan, dar din acest motiv cetățenii SUA nu plătesc cu renunțare la facilități sociale. Încă mai rămâne să vedem cum va evolua acest ”contract” dintre ruși și Putin: libertăți politice contra facilități sociale, dar vedem că banii din gaz-petrol s-au terminat. Obrazul subțire cu chimir gros se ține, parcă așa era zicala.
Establishmentul de la Chișinău și-a făcut opțiunea pro-occidentală încă hăt în 1991, deși nu a trâmbițat îndesat pe asta. Nu poți uita că acest stat de care vrei să te îndepărtezi își ține armata pe teritoriul tău și-ți furnizează gazele naturale.
Elita moldovenească a luat mai degrabă această decizie din instinct: nu te raliezi looserilor, ci învingătorilor. Capitalismul și democrația s-au dovedit mai efective decât marxismul și dictatura unui singur partid.
Problema cu apogeul unei civilizații care-i? După el urmează perioada de dezintegrare. Imperiul Roman s-a prăbușit în 300 de ani, după ce Traian a cucerit Dacia. Imperiul Bizantin -- în o mie de ani, după ce împăratul Iustinian a interzis școlile filosofice. Rusia și-a atins apogeul în anii 60 ai sec. XX -- primul om în cosmos, bomba cu hidrogen, primăvara hrușciovistă. Îi greu de prezis în cât timp va ajunge Rusia la nivelul unei țări din lumea a treia ca Pakistanul sau India, care tot au arme nucleare. Dar e și mai greu de constatat că Rusia ar fi în ascensiune.
Rusia acum este un animal rănit și strâns în ungher și se știe că în așa situație psihicul cedează mai ușor și liderul acestei țări se poate deda la acțiuni nesăbuite. Deja se dedă. Nu noi, moldovenii, vom fi cei care îi vor aplica ultima lovitură fatală acestui animal, ceea ce trebuie să facem noi este să nu ne lăsam afectați de repercursiunile procesului de prăbușire a acestei țări. Într-un cuvânt: să sporim viteza de apropiere de Occident (citește: Washington) că din altă parte nu putem aștepta izbăvire.
Că în lumea actuală nu poți s-o faci pe grozavul de unul singur, ci trebuie să fii de partea cuiva, o știu și așa țări bogate ca Norvegia și Liechtensteinul. Că valorile occidentale sunt durabile o demonstrează experiența Japoniei, Coreii de Sud și Israelului.
Luna aceasta la Chișinău se așteaptă un forum religios la care președintele pro-rus se va alătura corului de critici ai valorilor occidentale. Ei cum, al valorilor? Al unei singure valori: neimplicarea statului în viața sexuală a cetățeanului. Nu zicea Iisus unde-i comoara ta acolo-i și inima ta? Și neapărat această obsesie sexuală a politicienilor perverși va fi dată în comparație cu valorile creștine. Care chipurile ar izvorî din ortodoxia din Rusia -- o țară campioană la avorturi, divorțuri, alcoolism și narcomanie. Ca și Moldova, de altfel.
Iată acești farisei cu bârne în ochi o să se apuce să dea lecții de morală Occidentului.
Despre mine
Totalul afișărilor de pagină
Faceți căutări pe acest blog
sâmbătă, 8 septembrie 2018
marți, 4 septembrie 2018
Societatea civilă ca vornicică
Cel ce are mireasă este mire,
iar prietenul mirelui,
care stă şi ascultă pe mire,
se bucură cu bucurie de glasul lui.
Ioan 3:29
Dragi prieteni, că tot a început sezonul nunților în Moldova, nimic nu se compară cu niște vornicei de treabă. ”Cu alai domnesc nunțile se leagă”, iată că-i fixat și-n renumita piesa a lui Dolgan și Catharsis. Acum se obișnuiește angajarea unor dansatori pe rol de vornicei, dar pe vremea când eram eu mic și locuiam în sat, apoi rolul de vornicel/vornicică la nuntă era pregnant nu șagă.
Iar acum să reflectăm ce-i mișca pe acei tineri să se etaleze în așa rol? Bineînțeles își ajutau și onorau prietenii care se căsătoreau, dar mai utilizau și oportunitatea de a se manifesta, de a se deschide lumii și a se căsători la rândul lor. Deci, ca de fiecare dată, datoria este mai bine realizată dacă există și un interes personal.
Așa că uitându-ne la organizațiile acestea neguvernamentale de la Chișinău -- permanent criticate că sunt grantofage, adică mănânca banii donatorilor externi -- nu am putut să mă abțin de la observarea unei similitudini. În efortul lor de susținere a partidelor de opoziție, ele seamănă cu niște vornicele. De fapt, ele afirmă sus și tare că nu vor ”să se căsătorească”, adică să ajungă la cornul abundenței conotat de faptul-de-a-fi-la-guvernare.
...deși când te uiți că unii reprezentanți ai onegeurilor și think-tank-urilor s-au înfruptat din beneficiile contingente aflării la guvernare... Imediat ți se duce gândul că umblă cu cioara vopsită acești onegiști și caută oameni buni dar simpli pentru a le istorisi balada lor despre corupție și dictatură și a le pleoști snoava că totul se poate schimba, dacă vor fi votate partidele ”corecte”.
Revenim la nuntă pentru a observa o nouă asemănare dintre aceasta și o bătălie. Moldovenii chiar așa și numesc lăturașii: oastea mirelui, oastea nunului... Și ne aducem aminte că în mișcările lor de cucerire, armatele întodeauna erau însoțite de femei ”tinere și frumoase” cu care soldații își mai țineau de urât între bătălii. Soldații aveau tot ce le trebuia acestor femei: bani (doar primeau soldă), mâncare și băutură, dar unei femei ce-i mai trebuie?
Membri ai mișcării Occupy Sarai |
Chiar și sultanul turc Suleiman Magnificul când a pornit să cucerească Viena în sec. 16, și-a luat în călătorie un șir de obiecte sctrict necesare cum ar fi și haremul de 200 de cadâne.
Ce legătură au acestea cu onegeurile de la Chișinău? Niciuna. Pur și simplu nu am putut rezista similitudinii izbitoare.
luni, 3 septembrie 2018
România n-o să ne lase în pace
Ceea ce nu au relatat televiziunile unioniste ProTV și TVR despre ”agresarea unioniștilor” la Vatra de către mascații moldoveni este că demonstranții au blocat acolo drumul de importanță națională Chișinău-Ungheni. Despre aceasta am aflat mai târziu dintr-un comunicat emis de Ministerul de Interne al Republicii Moldova.
Bineînțeles că al lor ”marș al unirii” în al lor ”an al centernarului” ar fi rămas neobservat, dar nu e acesta scopul unei astfel de manifestații. Ea trebuie să fie însoțită de scandal care poate fi provocat foarte ușor dacă încalci legislația țării în care ai de gând să te manifești. De ce s-au dedat ”unioniștii pașnici” -- și aici îmi apare în imaginație George Simion -- la acțiuni care contravin legii Republicii Moldova este clar: pentru a-și atrage atenția presei. Iar presă care își pune ca scop să ilustreze slăbiciunea sau agresivitatea autorităților moldovene -- deci, trebuie renunțarea la ele în favoarea celor de la București sau în favoarea politicienilor de centru-dreapta sau unioniști de la Chișinău -- este câtă frunză și iarbă în R. Moldova.
Acum să ne imaginăm că vreo 50 de cetățeni moldoveni ar merge în România și ar face scandal la vamă și ar bloca vreun drum important în România. Cam cum crezi: ce reacție ar stârni din partea societății și autorităților?
Bineînțeles că românofonii din R. Moldova sunt de etnie românească: ceea ce se naște din dac și roman se numește român. Este științific că limba este română. Da, avem istoria și cultura comune. Dar nu înțeleg de ce românofobii din R. Moldova și unioniștii din R. Moldova și România merg până la punctul că trebuie să urmeze neapărat și lichidarea R. Moldova ca stat.
Nu e greu de deslușit că partidele unioniste și PASDA s-au dedat la dezmățurile din ultimul timp având în vedere alegerile parlamentare din R. Moldova din februarie 2019. Ei doar nu pot majora salarii și construi drumuri. Tot ce pot ei face e să excite psihicul oamenilor buni dar simpli cu false probleme cum ar fi cea a unirii. Și nu sunt singuri: de cealaltă parte și ortacii (consilierii) lui Dodon vin cu ”masuri de protecție și consolidare” a limbilor moldovenească și rusă. Societatea moldovenească a demonstrat întodeauna că pedalarea pe frica/ura interetnică, răscolirea celor mai funciare instincte asigură voturi.
Să nu uităm însă de contextul mai larg al obiectivelor naționale ale României. După ce s-a văzut alipită la UE și NATO, clasei politice românești i-a mai rămas un singur țel pentru beatitudine: ”revenirea la vechile hotare”, adică dizolvarea-asimilarea Republicii Moldova de pe mapamond. Niciun politician român nu va recunoaște acest lucru cât se află la guvernare, dar revine la el imediat ce ajunge în tabăra opoziției. Nu există disensiuni față de alipirea Basarabiei în interiorul elitei politice de la București.
Ce vom face noi, cei care văd Moldova ca o țară modernă, europeană, emancipată, democratică și INDEPENDENTĂ? Vigilenți, vom accepta cadourile Bucureșiului sub formă de autobuze școlare și reparație de grădinițe. Ba chiar mai putem face front comun în forurile internaționale. Ba chiar ne putem interconecta energetic.
Dar noi trebuie să curmăm din start orice aluzie, orice glumă, orice dovadă de genul ”ce stați, uăi moldoveni, și voi acolo singuri, mai bine veniți sub noi”.
Dacă Rusia este prima țară căreia nu-i place că Moldova se apropie de Uniunea Europeană, apoi România este prima țară căreia îi displace independența noastră.
Nu-i așa că-i foarte greu să fii român românofon, dar nu și unionist?
citește și:
Bineînțeles că al lor ”marș al unirii” în al lor ”an al centernarului” ar fi rămas neobservat, dar nu e acesta scopul unei astfel de manifestații. Ea trebuie să fie însoțită de scandal care poate fi provocat foarte ușor dacă încalci legislația țării în care ai de gând să te manifești. De ce s-au dedat ”unioniștii pașnici” -- și aici îmi apare în imaginație George Simion -- la acțiuni care contravin legii Republicii Moldova este clar: pentru a-și atrage atenția presei. Iar presă care își pune ca scop să ilustreze slăbiciunea sau agresivitatea autorităților moldovene -- deci, trebuie renunțarea la ele în favoarea celor de la București sau în favoarea politicienilor de centru-dreapta sau unioniști de la Chișinău -- este câtă frunză și iarbă în R. Moldova.
Acum să ne imaginăm că vreo 50 de cetățeni moldoveni ar merge în România și ar face scandal la vamă și ar bloca vreun drum important în România. Cam cum crezi: ce reacție ar stârni din partea societății și autorităților?
Bineînțeles că românofonii din R. Moldova sunt de etnie românească: ceea ce se naște din dac și roman se numește român. Este științific că limba este română. Da, avem istoria și cultura comune. Dar nu înțeleg de ce românofobii din R. Moldova și unioniștii din R. Moldova și România merg până la punctul că trebuie să urmeze neapărat și lichidarea R. Moldova ca stat.
Nu e greu de deslușit că partidele unioniste și PASDA s-au dedat la dezmățurile din ultimul timp având în vedere alegerile parlamentare din R. Moldova din februarie 2019. Ei doar nu pot majora salarii și construi drumuri. Tot ce pot ei face e să excite psihicul oamenilor buni dar simpli cu false probleme cum ar fi cea a unirii. Și nu sunt singuri: de cealaltă parte și ortacii (consilierii) lui Dodon vin cu ”masuri de protecție și consolidare” a limbilor moldovenească și rusă. Societatea moldovenească a demonstrat întodeauna că pedalarea pe frica/ura interetnică, răscolirea celor mai funciare instincte asigură voturi.
Laura Epuraş, prima şi singura femeie jandarm călare din România |
Ce vom face noi, cei care văd Moldova ca o țară modernă, europeană, emancipată, democratică și INDEPENDENTĂ? Vigilenți, vom accepta cadourile Bucureșiului sub formă de autobuze școlare și reparație de grădinițe. Ba chiar mai putem face front comun în forurile internaționale. Ba chiar ne putem interconecta energetic.
Dar noi trebuie să curmăm din start orice aluzie, orice glumă, orice dovadă de genul ”ce stați, uăi moldoveni, și voi acolo singuri, mai bine veniți sub noi”.
Dacă Rusia este prima țară căreia nu-i place că Moldova se apropie de Uniunea Europeană, apoi România este prima țară căreia îi displace independența noastră.
Nu-i așa că-i foarte greu să fii român românofon, dar nu și unionist?
citește și:
Chestiunea lingvistică-i ca şi rezolvată
Etichete:
etnii din Moldova,
geopolitica,
noi moldovenii,
planul pentru Moldova,
politica,
societatea moldovenească,
sociologie,
unirea cu România
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Postări populare
-
Tue Jun 10, 2008 10:30pm IST By Conor Sweeney MOSCOW (Reuters) - A 350-year-old cavalry battle has become the latest irritant betwe...
-
The Times of India -Breaking news, views. reviews, cricket from across India MOSCOW: Russia's parliament on Wednesday rec...
-
Fost azi la Institutul Mamei și Copilului. Dar știi că acolo copiii pe așa călduri sahariene stau în saloane fără ventilatoare??!! Nu mai ...
-
Noi, oamenii, ne temem. Ne t-e-m-e-m permanent! Frica de moarte a fost companionul nostru intim dintotdeauna. Ne-am asociat în grupur...
-
Happiness is a habit, a by product of right thinking and living. 1. Live a simple life . Be temperate in your habits. Avoid self-seekin...
-
”... mai știu de asemenea că a izbăvi gloata de superstiție este la fel de imposibil ca și a o izbăvi de frică; în sfârșit, știu că permanen...
-
In loc de introducere, un mic info pentru bloggerii 80-isti (adica nascuti dupa 1980) In toamna lui 1990 ma pregateam de facultate, cand pe ...
Etichete
politica
(70)
religie
(49)
filosofie
(26)
texte sacre
(26)
geopolitica
(23)
Maia Sandu
(22)
dodon
(22)
realitati
(22)
economie
(21)
Rusia
(19)
elita politică
(18)
criza morală
(17)
etnii din Moldova
(17)
societatea moldovenească
(17)
lumea rusa
(16)
Andrei Năstase
(15)
noi moldovenii
(14)
Putin
(13)
civilizatii
(13)
ideologie
(13)
interzis desteptilor
(13)
eastern partnership
(12)
istorie
(12)
politică
(12)
romanism
(12)
sociologie
(12)
putere politica
(11)
ucraina
(11)
Occident
(10)
UE
(10)
democratie
(10)
existentialism
(10)
planul pentru Moldova
(10)
coruptie
(9)
voronin
(9)
Transnistria
(8)
alegeri prezidenţiale
(8)
aristocratizare
(8)
cultura
(8)
proteste
(8)
stat
(8)
criza economica
(7)
electorala locala 2011
(7)
Era IT
(6)
Russia
(6)
filosofia religiei
(6)
libertatea presei
(6)
valori
(6)
Parteriat Estic
(5)
alegeri
(5)
etnici români
(5)
gender
(5)
moldova
(5)
post-modernism
(5)
românism
(5)
AIE
(4)
PCRM
(4)
anomie
(4)
etnii
(4)
guvern
(4)
horatiu
(4)
mentalitate sovietică
(4)
mitropolia
(4)
presa liberă
(4)
protest 7 aprilie
(4)
unirea cu România
(4)
viitor
(4)
PASDA
(3)
PLDM
(3)
Platforma DA
(3)
alegeri 2014
(3)
alegeri 2015
(3)
biserica ortodoxa
(3)
cercetare
(3)
definitii
(3)
electorala 2010
(3)
etică
(3)
fake news
(3)
fenomenologie
(3)
fericire
(3)
guvernul maia sandu
(3)
manipulare
(3)
modernizare
(3)
pasdanaşi
(3)
unionişti
(3)
ştiri false
(3)
BCT
(2)
BECS
(2)
NATO
(2)
PDM
(2)
Vlad Filat
(2)
comunicat de presa
(2)
creştinism
(2)
electorala 2014
(2)
electorala 29 iulie
(2)
energie
(2)
ganduri
(2)
gastarbeiteri
(2)
identitate națională
(2)
islam
(2)
justitie
(2)
literatură
(2)
media
(2)
mentalitate patriarhală
(2)
mi-a placut si am furat
(2)
partide proruse
(2)
poezii
(2)
psihanaliză
(2)
război hibrid
(2)
sate
(2)
savoci
(2)
scriitori persani
(2)
secolul 21
(2)
sfinţi părinţi
(2)
socialiști
(2)
statalişti
(2)
Academia de Ştiinţe
(1)
Andrian Candu
(1)
Asociaţia Sociologilor şi Demografilor
(1)
BEM
(1)
Biblia
(1)
Donald Trump
(1)
Freud
(1)
MIG-uri
(1)
PAS
(1)
PL
(1)
PSRM
(1)
Patriarhia Rusă
(1)
Pro-Moldova
(1)
Renato Usatîi
(1)
Rogozin
(1)
alegeri 2019
(1)
alianta kozak
(1)
comuniști
(1)
electorala 2012
(1)
electorala 2019
(1)
greceanii
(1)
indo-europeni
(1)
jdun
(1)
limbi straine
(1)
lingvistica
(1)
metode de invatare
(1)
migranţi
(1)
mitologie
(1)
retorica
(1)
sat
(1)
scripturi
(1)
serviciile secrete ruseşti
(1)
sistemul de învăţământ
(1)
sondaj de opinie
(1)
stat autoritar
(1)
stat totalitar
(1)