Cel ce are mireasă este mire,
iar prietenul mirelui,
care stă şi ascultă pe mire,
se bucură cu bucurie de glasul lui.
Ioan 3:29
Dragi prieteni, că tot a început sezonul nunților în Moldova, nimic nu se compară cu niște vornicei de treabă. ”Cu alai domnesc nunțile se leagă”, iată că-i fixat și-n renumita piesa a lui Dolgan și Catharsis. Acum se obișnuiește angajarea unor dansatori pe rol de vornicei, dar pe vremea când eram eu mic și locuiam în sat, apoi rolul de vornicel/vornicică la nuntă era pregnant nu șagă.
Iar acum să reflectăm ce-i mișca pe acei tineri să se etaleze în așa rol? Bineînțeles își ajutau și onorau prietenii care se căsătoreau, dar mai utilizau și oportunitatea de a se manifesta, de a se deschide lumii și a se căsători la rândul lor. Deci, ca de fiecare dată, datoria este mai bine realizată dacă există și un interes personal.
Așa că uitându-ne la organizațiile acestea neguvernamentale de la Chișinău -- permanent criticate că sunt grantofage, adică mănânca banii donatorilor externi -- nu am putut să mă abțin de la observarea unei similitudini. În efortul lor de susținere a partidelor de opoziție, ele seamănă cu niște vornicele. De fapt, ele afirmă sus și tare că nu vor ”să se căsătorească”, adică să ajungă la cornul abundenței conotat de faptul-de-a-fi-la-guvernare.
...deși când te uiți că unii reprezentanți ai onegeurilor și think-tank-urilor s-au înfruptat din beneficiile contingente aflării la guvernare... Imediat ți se duce gândul că umblă cu cioara vopsită acești onegiști și caută oameni buni dar simpli pentru a le istorisi balada lor despre corupție și dictatură și a le pleoști snoava că totul se poate schimba, dacă vor fi votate partidele ”corecte”.
Revenim la nuntă pentru a observa o nouă asemănare dintre aceasta și o bătălie. Moldovenii chiar așa și numesc lăturașii: oastea mirelui, oastea nunului... Și ne aducem aminte că în mișcările lor de cucerire, armatele întodeauna erau însoțite de femei ”tinere și frumoase” cu care soldații își mai țineau de urât între bătălii. Soldații aveau tot ce le trebuia acestor femei: bani (doar primeau soldă), mâncare și băutură, dar unei femei ce-i mai trebuie?
Membri ai mișcării Occupy Sarai |
Chiar și sultanul turc Suleiman Magnificul când a pornit să cucerească Viena în sec. 16, și-a luat în călătorie un șir de obiecte sctrict necesare cum ar fi și haremul de 200 de cadâne.
Ce legătură au acestea cu onegeurile de la Chișinău? Niciuna. Pur și simplu nu am putut rezista similitudinii izbitoare.