Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 aprilie 2021

Învață limbi străine cât stai degeaba pe web. Fără efort

 Toți am văzut cum injecția sau pastila ne lecuiește boala fără ca noi să fim conștienți de asta. Exact așa e și cu internetul: pe lângă faptul că ne satisface setea de curiozități, acesta mai este și un puternic instrument de a învăța limbi străine. (Aproape) fără efort. 

Iată de exemplu mie-mi place germana. Pe lângă faptul că fac mașini minunate și au dat lumii cei mai elevați filosofi, limba germanilor te scutește de nevoie de a înjura, atunci când o vorbești.   

Așadar, eu m-am abonat pe Twitter la tot felul de surse de informație și publicații în diferite limbi inclusiv în germană.


 

 Faci click pe știrea care te interesează și ea se deschide și cu opțiunea ”traducere”. 


Fă click pe ”Tradu Tweetul” și obții: 


Acum vezi că poți înțelege despre de e vorba fără dificultate, chiar dacă robotul google nu traduce ideal. În orice caz, iată că ți-ai făcut propriul manual și nu-ți rămâne decât să-ți scrii cuvintele noi în carnețelul de cuvinte. 

Acesta este carnețelul meu de cuvinte. Nu înseamnă că am memorizat toate cele peste 600 de cuvinte, dar pot înțelege deja ce scriu publicațiile în germană în titluri. Îl răsfoiesc oricât de des. 



Un alt instrument pentru a-ți consolida vocabularul este privitul filmelor pe youtube. 


 Filmele serioase au butonul cela indicat cu săgeată pentru a include subtitrele sau apasă litera ”c”. 

Și acum tradițional despre ”bariera lingvistică”, care este acea barieră psihologică care împiedică studentul să vorbească într-o limbă străină, chiar dacă ”înțelege tot”. Cum o depășești în 3 pași. 

1. Citește în voce. Același text de multe ori. Până simți că nu mai faci greșeli. 

2. Învață pe de rost tot felul de texte (care îți plac). 

3. Nu te rușina să faci greșeli într-o limbă străină, ea nu-i limba ta maternă. 

 


 

luni, 12 aprilie 2021

Confruntarea civilizațională a moldovenilor în Deceniul Trei


Religia fiind un contribuent major la crearea culturii, în majoritatea, dacă nu toate, religiilor de pe Glob sunt prezente mituri despre apariția existenței și în ele personajele principale sunt zeii buni care luptă cu zeii haosului.

Încă de la apariția civilizațiilor pe malurile Nilului sau Eufratului, a continuat la nivel global această luptă dintre oamenii civilizați și sălbatici, ultimii deosebindu-se puțin de animale, vezi prietenul lui Ghilgameș, Enkidu, sau zeița leoaică, Tefnut, la vechii egipteni. Dar chiar și Zeul creștinilor, Iisus, nu luptă el cu Întunericul, zicând despre sine că ”Eu sunt Lumina lumii”?

Când vorbeau și se gândeau la barbari, grecii antici îi aveau în vedere pe sciți, care locuiau pe teritoriul actual al Ucrainei. Or, barbaria înseamnă lipsă de civilizație în primul rând. Cum privea barbarul – locuitor al codrului sau al stepei – polisul grecesc, cetatea civilizată? Ca țintă de satisfacere a poftelor animalice, în primul rând. Acolo era mâncarea, aurul și femela.

Fiind la curent cu aceste ”elaborări” barbare, omul civilizat a ales să nu stea cu mâinile în sân, ci să lupte contra acestor fiare. Și deja pornirile acestei lupte civilizaționale au dat rezultate: Alexandru Macedon a civilizat Asia, Roma – Europa și Africa de Nord, Europa renascentistă – Americile. Acum această luptă se dă în regiunea noastră, Europa de Est, și mai exact în estul Sciției. Două fapte ca dovezi: Rusia își comasează armata la hotarele cu Ucraina, iar liderul transnistrean spune că armata sa este gata de luptă. Care e altă esență a barbariei decât lupta și războiul ca multitudine de lupte? Dar știu că barbarii nu o să se apuce de artă și filosofie. Animalele nu fac asta.


Rezultatul acestei lupte civilizaționale a fost fixat încă trei mii de ani în urmă de mitologia greacă: chiar dacă zeii-tați din generațiile primare doreau sau chiar își devorau copiii, până la urmă ei pierd: pe Uranus l-a răpus Chronos, pe Chronos – Zeus, și pe Zeus – Hristos. În versiunea propagată de Kremlin, ortodoxia rusească nu e decât fariseism.

Dacă e admitem că Sciția-Ucraina a aderat la valorile luminii civilizaționale a Occidentului, acum lupta se duce pentru Rusia. Că rusul simplu nu vrea să se ocupe cu așa materii înalte ca drepturile omului sau democrația este cunoscut și din acest motiv va fi învins. Internetul cu ale sale rețele de socializare va face acest proces repede. Deja o face. Dar de ce credeți că regimul de la Kremlin și apendicele său din Minsk se plâng atâta pe internet. Pentru că acesta ”corupe” irevocabil mentalitatea tinerilor. Regimurile autocrate pot fi minunate în ochii propriilor cetățeni, dar ele duc la înfometarea acestora, irevocabil. Istoria aceasta a omenirii deja are înregistrate atâtea cazuri pentru această paradigmă. Date economice arată că economia ucraineană (da, PIB-ul) a crescut în ultimii cinci ani, în timp ce a Rusiei a stagnat. Și Ucraina încă nu e țara care să dea frâu liber practicilor capitaliste. Această țară încă are multe întreprinderi de stat.

Dar să venim în țara noastră, Moldova, că de ea ne doare inima. Moldova încă tot are prea multe întreprinderi de stat. Mie ele nu-mi trebuie, dar nu e secret că ele generează bani pentru politicieni. Da, ilegal. Eu așa și nu înțeleg de ce în Moldova încă nu se vinde străinilor pământul ca o marfă obișnuită. Da, știu, mentalitatea sovietică.

Și la asta am dorit să ajung. Actualii guvernanți, sub umbrela Partidului Socialiștilor, încă mai persistă în ideea că puterea politică este jinduită pentru a-ți crea scheme de venituri ilegale și pentru a fi protejat de justiție pentru acțiuni de acest tip. Iată de unde popularitatea ideii de stârpire a corupției în agențiile guvernamentale pe care a îmbrățișat-o PAS-ul. Socialistul Dodon nu poate înălța stindardul combaterii corupției, există prea multe clipulețe pe internet.

Cu certitudine, eu nu-mi pun nicio speranță în ”oamenii buni” ai PAS-ului că vor face mare brânză în această direcție sau că ei ar fi ”îngeri cu patru aripi”. PAS-ul nu este decât un partid episodic în lanțul dialectic care teoretizează lupta moldovenilor cu întunericul barbar, care la această etapă are formă de corupție a guvernanților. Și chiar dacă și PAS-ul nu va reuși să diminueze corupția politică, însăși înflăcărarea spiritelor pe acest subiect tot e ceva pozitiv. Barbaria moldovenească acum este întruchipată de politicianul care își vede jobul ca pârghie de căpătuire, dar el în campanie a mințit, promițând fericirea universală.

Că în parlament au ajuns și încă vor ajunge partide cu politicieni corupți nu vorbește decât despre faptul că moldoveanul ordinar încă nu a decis să-și scoată corupția din conștiința proprie. El încă nu consideră că este imoral să furi de la stat, adică de la contribuabil. Politicianul nu rezolvă probleme de morală ale alegătorului, el îi folosește slăbiciunile.  

      

   

 

 

 

vineri, 2 aprilie 2021

CUM face minuni competiția democratică în Moldova

Intuiția alegătorilor moldoveni îmi stârnește admirația. Numai uite cât de corect am ales noi primarul general în toamna lui 2019. Că dacă îl alegeam pe A. Năstase era să avem patru ani un bărbierit de porc hojma. Dar așa, într-un an jumate, Ion Ceban, cât e el de socialist, a pus pe roate, a declanșat procese, în majoritate problemelor mari cu care se confruntă cel de-al doilea ca mărime oraș românesc. Dar mă opresc aici, că jurnaliștii nu aduc laude politicienilor, și încă și gratis, dar nu poți să nu vezi evidentul.          

Numai uite cât de corect am ales noi președintele țării în toamna lui 2020. Nici liderii de partid, nici șefii de stat nu trebuie, conform statutului, să se ocupe de achiziționarea vaccinurilor, dar pentru Dodon și Maia subiectul este principala preocupare. În consecință, are de câștigat întreaga societate. Și, ca bonus, politicienii își dezgolesc competența nu la talk-show-uri, ci realmente pe câmpul de luptă politică.  

Acum a devenit cunoscut că pe acest câmp cu concurență acerbă doresc să-și facă apariția două noi partide: cel al lui Gligor și cel al lui Chicu. Pentru că rețelele de socializare nu sunt numai instrumente de promovat poze cu mâțe, nu cred că mai are cineva dubii că aceste juvenile formațiuni nu sunt decât spoilere – produse contrafăcute. Pentru Ion Chicu pro-europenismul e la fel ca pentru Dodon pro-putinismul: călăreală de val.

În Moldova războiul cu covidul nu are șanse de victorie rapidă, așa că țineți-vă să nu muriți încă 12 luni.

Postări populare

Etichete

politica (70) religie (49) filosofie (26) texte sacre (26) geopolitica (23) Maia Sandu (22) dodon (22) realitati (22) economie (21) Rusia (19) elita politică (18) criza morală (17) etnii din Moldova (17) societatea moldovenească (17) lumea rusa (16) Andrei Năstase (15) noi moldovenii (14) Putin (13) civilizatii (13) ideologie (13) interzis desteptilor (13) eastern partnership (12) istorie (12) politică (12) romanism (12) sociologie (12) putere politica (11) ucraina (11) Occident (10) UE (10) democratie (10) existentialism (10) planul pentru Moldova (10) coruptie (9) voronin (9) Transnistria (8) alegeri prezidenţiale (8) aristocratizare (8) cultura (8) proteste (8) stat (8) criza economica (7) electorala locala 2011 (7) Era IT (6) Russia (6) filosofia religiei (6) libertatea presei (6) valori (6) Parteriat Estic (5) alegeri (5) etnici români (5) gender (5) moldova (5) post-modernism (5) românism (5) AIE (4) PCRM (4) anomie (4) etnii (4) guvern (4) horatiu (4) mentalitate sovietică (4) mitropolia (4) presa liberă (4) protest 7 aprilie (4) unirea cu România (4) viitor (4) PASDA (3) PLDM (3) Platforma DA (3) alegeri 2014 (3) alegeri 2015 (3) biserica ortodoxa (3) cercetare (3) definitii (3) electorala 2010 (3) etică (3) fake news (3) fenomenologie (3) fericire (3) guvernul maia sandu (3) manipulare (3) modernizare (3) pasdanaşi (3) unionişti (3) ştiri false (3) BCT (2) BECS (2) NATO (2) PDM (2) Vlad Filat (2) comunicat de presa (2) creştinism (2) electorala 2014 (2) electorala 29 iulie (2) energie (2) ganduri (2) gastarbeiteri (2) identitate națională (2) islam (2) justitie (2) literatură (2) media (2) mentalitate patriarhală (2) mi-a placut si am furat (2) partide proruse (2) poezii (2) psihanaliză (2) război hibrid (2) sate (2) savoci (2) scriitori persani (2) secolul 21 (2) sfinţi părinţi (2) socialiști (2) statalişti (2) Academia de Ştiinţe (1) Andrian Candu (1) Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (1) BEM (1) Biblia (1) Donald Trump (1) Freud (1) MIG-uri (1) PAS (1) PL (1) PSRM (1) Patriarhia Rusă (1) Pro-Moldova (1) Renato Usatîi (1) Rogozin (1) alegeri 2019 (1) alianta kozak (1) comuniști (1) electorala 2012 (1) electorala 2019 (1) greceanii (1) indo-europeni (1) jdun (1) limbi straine (1) lingvistica (1) metode de invatare (1) migranţi (1) mitologie (1) retorica (1) sat (1) scripturi (1) serviciile secrete ruseşti (1) sistemul de învăţământ (1) sondaj de opinie (1) stat autoritar (1) stat totalitar (1)