Acesta-i clubul din Peresecina. Cel de la mine din sat e altfel |
Un alt ritual. Iată se gândeşte un creştin oarecare din Moldova să se împărtăşească . Nu-i aşa că înainte de aceasta se abţine de la porniri animalice, de la vicii, mai răsfoieşte vreo carte de religie-ceva şi gata, peste o săptămână se consideră pregătit de lepădare repetată de satană.
Sau, de exemplu, aşa. Vrea o fata tare mult să devină profesoară de literatură. Ce face ea pentru aceasta? Citeşte cărţi, scrie lucrări-analize şi, după multe examene, universitatea îi dă certificatul confirmator că fata merită.
Exact aşa se întâmplă şi acum cu noi, cu moldovenii. Vezi că noi ne-am buricat să vrem în UE şi pentru asta trebuie să devenit şi noi oleacă ca dânşii, vorba lui Diacov. Noi suntem albi, europeni, dar cam proşti, deci amorali, adică corupţi. Deci, iată că europenii din UE nu ar fi tocmai împotrivă să ne admită în club, dar trebuie să ne mai primenim ca să nu puţim.
Pentru că acum cum suntem? O bucătăreasă de la nenorocita de cafenea "La soacra" spunea zilele acestea că soţii-proprietari se lăudau că au scăpat de pompieri cu mită. Sau alt caz: eu nu pot să afirm că Filat a furat miliardul, eu ştiu doar că banii au dispărut mai ales când PLDM conducea Guvernul şi Ministerul Finanţelor şi Banca de Economii. Aşa-i că stricăciunea asta a noastră morală a început să ne facă probleme uriaşe: 12% din PIB, pierdute, patru vieţi pierdute în urma exploziei de la Piaţa Centrală. Eu am trecut pe acolo cu numai vreo două ore înainte în acea zi.
Ceea ce e pozitiv e că am identificat problema şi am recunoscut-o ca importantă. Deci, ştim ce avem de făcut. Aşa e drumul spre pământul promis.
Iar la nivel personal eu ştiu că fiecare vrea să devină mai bun. Eu îţi recomand să-ţi faci un proiect de viaţă. În secolul 21 -- ca şi în alte epoci -- binomul "pozitiv-negativ", "1 şi 0" se păstrează: eroul pozitiv al erei IT este persoana cu proiect de viaţă şi negativ este persoana fără. Nobilii, cavalerii, damele, stăpânii, gospodarii au proiectul lor de viaţă elaborat individual. Ceilalţi sunt râsuri, şerbi, robi, terfe. Ştiu că ştiţi, dar ce e rău să mai reformulăm definiţiile?