Petru Rareş, aproape legitim (R) Moldovenii.md |
-- că liderii PASDA, Maia şi Andrei, nu îndeplinesc agenda serviciilor secrete (şi mafiei, dar care e diferenţa?) ruseşti în războiul hibrid dus împotriva Moldovei, dat fiind că este cunoscută amiciţia lor cu Renato de Bălţi;
-- că partizanii ideii de "ilegitimitate" a actualei guvernări nu îndeplinesc aceeaşi agendă a serviciilor secrete ruseşti;
-- că partizanii ideii de "ilegitimitate" a actualei guvernări nu vor să sinonimizeze noţiunile de "ilegitimitate" şi "ilegalitate", în speranţa că vor reuşi să declanşeze parlamentare anticipate prin tulburări în masă;
-- că serviciile secrete ruseşti nu sunt interesate de Moldova, ştiindu-se că acestea s-au implicat şi se implică în procesele electorale din SUA şi Uniunea Europeană;
-- că serviciile secrete ruseşti şi partizanii ideii de "ilegitimitate" nu doresc să prevină un război civil în Moldova.
... Iar Antigona este numele unei tragedii greceşti antice scrisă de Sofocle în care tensiunea emoţională este generată de două imbolduri deontologice. Cărei legi trebuie să se supună Antigona, eroina şi fiica lui Oedip, celei divine sau celei de stat? Potrivit legii date de zei, ea trebuie să-şi îngroape ritualic fratele, Polinice, dar Creon, regele Tebei, anume că a interzis ca acesta să fie îngropat. Până la urmă mor toţi, dar noi hai să mergem în Evul Mediu.
Noţiunea de "ilegitim" în "Veacurile Întunecate" se referea mai mult la copii. De regi. Pentru că bastarzii aveau mai puţine drepturi la succesiunea la tron. Dar şi acolo se făceau excepţii, după cum e şi cazul măreţului nostru domnitor Petru Rareş, înainte pescar, al cărui tată natural a fost Ştefan cel Mare.
În zilele de astăzi, nici această "ilegitimitate" nu mai ţine, că există testele ADN şi drept la moştenire au inclusiv "bastarzii".
Acum să revenim în epoca noastră ultramodernă şi să ne întrebăm, dacă în gestionarea unui stat are vreo importanţă aşa noţiune din morală ca "bastarditatea"? Poate nu ştiţi, dar statul nu se conduce de morală, ci de lege. Aşa că oricui poate să-i trăsnească prin cap orice dubiu cu privire la legitimitatea sau ilegitimitatea vreunui lucru, statul însă ce are de a face cu asta?
Statul democratic îţi oferă dreptul să te exprimi o dată la patru ani cu privire la cine consideri tu că este moral să te conducă, după care lucrurile se desfăşoară conform legii (supreme).
...Eu nu sunt sigur că serviciilor secrete ruseşti şi partizanilor ideii de "ilegitimitate" a actualei puteri în statul nostru le-ar displăcea tocmai un război civil în Moldova. Cel hibrid e deja în desfăşurare.