Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 16 iulie 2010

Ce a facut Adam de la izgonirea din Paradis si pana la moarte. Traducere din akkadiana

Sfanta Scriptura nu ne da prea multe detalii despre ce a facut Adam dupa ce a fost izgonit din Rai, nu fara ajutorul Evei, dar eu iata am gasit o tablita de argila cu scris cuneiform, fie pe Internet, fie intr-o sapatura din Hebron, pe care m-am chinuit vreo 300 de ani s-o traduc si pentru voi. Textul este in akkadiana, o limba straveche inrudita cu ebraica, dar mai glamuroasa, din care cauza era vorbita de nativii din Babilon, dar mai era si folosita la lingua franca in vremurile celea demult apuse, asa cum ar fi engleza in zilele noastre.

Iata, asadar ce scrie pe acea tablita de lut:

Dupa ce Adam a inteles ca nu mai este cale de intoarcere in Paradis, si va fi de acum incolo nevoit sa-si castige painea in sudoarea fruntii, a decis el chiar asa sa si faca: isi castiga painea in sudoarea fruntii. Si tot asa vreo doua sute de ani, zi la zi.

Intorcandu-se el acasa de pe deal, se hotari sa treaca pe la br [indescifrabil in textul akkadian, probabil un fel de crasma, dupa sugestia babilonologului Klaus Schlechter, local unde cei stravechi se adunau si consumau un fel de bautura produse din fermentarea semintelor de orz in apa, de culoare calbuie -- nota trad.]

Cat a stat acolo nu mai tinea minte, dar sotie-sa, Eva, i-a spus ca acasa la adus ea, informata fiind de niste vecini -- Eber si Terah -- care i-au spus sa se duca la br, ca-l bat niste gagauji.

Vazandu-l intr-un sfarsit acasa, Eva fara vreu pic de preget, incepu sa-i tina un fel de predica:

-- Ce, tu stai prin br-uri si kraki, [acest cuvant a dat mare bataie de cap colegilor mei care au tradus textul in slavona si sarba, dar se vede ca Eva are in vedere consumarea bauturilor tari in cantitati uriase -- nota trad.] dar Terah i-a cumparat femeii sale blana de maimuta rhesus! [Mai mult mesopotamologi sunt inclinati sa creada ca in acelea vremuri era considerata printre muierile stravechi drept ceva foarte dorit pentru a eclipsa colegele]

Continua Eva: -- Dar Eber si-a facut rost deja de car cu patru roti, dar noi tot cu aista cu doua de kaetaeym! [a se primbla -- akkad. veche, n. trad.] Si in genere, cand faci si tu coliba din paralelepipede din argila si paie, ca la oameni, ca in asta din frunze de palmier mi-i rusine de-acum!

Adam nu era la prima predica de acest gen si incepu parca sa vina cu un citat invatat inca in Paradis, ca, chipurile, daca acei vecini au bogatie mai multa, inseamna ca Dumnezeu le-a dat, de ce sa fim invidiosi, dar de data asta ii ajunse ramasitele de mar in gat. [Se are in vedere osul mai proieminent la barbati la gat, format in timpul cand Adam infuleca marul din Rai si dorind sa-l scuipe, realizand in ce prostie se bagase dupa ce a ascultat de nevasta-sa -- n. trad.]

A vrut, asadar, Adam s-am raspunda tot cu un soi de predica antica, dar nu-i iesi decat: -- Futu-ti kzda m@ti di krva proasta, m-ai zaybit cu smiorcaielile tale! Marsh din ochii mei sa nu te mai vad!

Si timp ce se uita imprejur dupa sapa din chiparos, Eva o zbughi imediat la fuga. Stia ea ca multe a tras bietul Adam din cauza-i. Ba renunta la o coasta, ba iesi din Rai. Proasta-proasta, dar realiza si ea ca nu mai poate s-o suferi stramosul.

Dupa acest episod, Adam a ramas singur si continua sa-si cultive ogorul in sudoarea fruntii. Daca asa i-a poruncit Domnul! De ce sa se impotriveasca. Cam tanjea dupa Eva, dar perspectiva reluarii predicilor ei il ingrozea si mai mult. Seara dupa munca asculta susurul izvoarelor, trilul pasarilor si ragetul leilor. Televizor nu avea pentru ca akkadienii inca nu inventasera litera 'K' si le era absolut imposibil sa aiba televiziune.

Pe la br nu se mai ducea, temandu-se sa nu se mai intalneasca cu gagaujii ceia de care s-a apropiat odata, si pe care, clatinandu-se si izbind cu pumnul in masa, i-a intrebat:

-- Uai, voi ce vreti autonomie, uai? Da o ssulla in koor sa nu va pice pelicica intima, nu vreti?

Gagaujilor celora le-a placut insa ideea lui Adam si plecat sa infiinteze un oras. In vechea akkadiana acest este transliterat drept S-D-MA.

Adam a mai trait dupa aceea vreo trei sute de ani, dupa care a murit dupa cum ne spune si Biblia.

Scriptura insa dupa cum cum bine stiti nu mentioneaza nimic despre moartea Evei. Intr-adevar ea nu a murit, dar s-a maritat. Chiar cu cel care o inselase prima data. De atunci ea viziteaza des fiicele ei si le porunceste sa invete cu evlavie predica compusa de ea si sa le-o recite barbatilor lor. Dupa cum toti stim fiicele isi asculta orbeste mamele, iar de prima mama asculta toate cu ostentatie.

Postări populare

Etichete

politica (70) religie (49) filosofie (26) texte sacre (26) geopolitica (23) Maia Sandu (22) dodon (22) realitati (22) economie (21) Rusia (19) elita politică (18) criza morală (17) etnii din Moldova (17) societatea moldovenească (17) lumea rusa (16) Andrei Năstase (15) noi moldovenii (14) Putin (13) civilizatii (13) ideologie (13) interzis desteptilor (13) eastern partnership (12) istorie (12) politică (12) romanism (12) sociologie (12) putere politica (11) ucraina (11) Occident (10) UE (10) democratie (10) existentialism (10) planul pentru Moldova (10) coruptie (9) voronin (9) Transnistria (8) alegeri prezidenţiale (8) aristocratizare (8) cultura (8) proteste (8) stat (8) criza economica (7) electorala locala 2011 (7) Era IT (6) Russia (6) filosofia religiei (6) libertatea presei (6) valori (6) Parteriat Estic (5) alegeri (5) etnici români (5) gender (5) moldova (5) post-modernism (5) românism (5) AIE (4) PCRM (4) anomie (4) etnii (4) guvern (4) horatiu (4) mentalitate sovietică (4) mitropolia (4) presa liberă (4) protest 7 aprilie (4) unirea cu România (4) viitor (4) PASDA (3) PLDM (3) Platforma DA (3) alegeri 2014 (3) alegeri 2015 (3) biserica ortodoxa (3) cercetare (3) definitii (3) electorala 2010 (3) etică (3) fake news (3) fenomenologie (3) fericire (3) guvernul maia sandu (3) manipulare (3) modernizare (3) pasdanaşi (3) unionişti (3) ştiri false (3) BCT (2) BECS (2) NATO (2) PDM (2) Vlad Filat (2) comunicat de presa (2) creştinism (2) electorala 2014 (2) electorala 29 iulie (2) energie (2) ganduri (2) gastarbeiteri (2) identitate națională (2) islam (2) justitie (2) literatură (2) media (2) mentalitate patriarhală (2) mi-a placut si am furat (2) partide proruse (2) poezii (2) psihanaliză (2) război hibrid (2) sate (2) savoci (2) scriitori persani (2) secolul 21 (2) sfinţi părinţi (2) socialiști (2) statalişti (2) Academia de Ştiinţe (1) Andrian Candu (1) Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (1) BEM (1) Biblia (1) Donald Trump (1) Freud (1) MIG-uri (1) PAS (1) PL (1) PSRM (1) Patriarhia Rusă (1) Pro-Moldova (1) Renato Usatîi (1) Rogozin (1) alegeri 2019 (1) alianta kozak (1) comuniști (1) electorala 2012 (1) electorala 2019 (1) greceanii (1) indo-europeni (1) jdun (1) limbi straine (1) lingvistica (1) metode de invatare (1) migranţi (1) mitologie (1) retorica (1) sat (1) scripturi (1) serviciile secrete ruseşti (1) sistemul de învăţământ (1) sondaj de opinie (1) stat autoritar (1) stat totalitar (1)