Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 iulie 2010

Turcii ortodocsi nu (ne) iarta

In loc de introducere, un mic info pentru bloggerii 80-isti (adica nascuti dupa 1980)

In toamna lui 1990 ma pregateam de facultate, cand pe la miezul noptii pe sub fereastra mea au inceput sa curga autobuze pline cu voluntari din Ungheni care plecau sa bata botu gagauzilor care tocmai declarasera cateva raioane independente de R.Moldova. Nu este pentru prima data cand moldovenii efectuau raiduri in Bugeac. Alecsandri scrie ca moldovenii isi argumentau escapadele impotriva locuitorilor din Buceac prin faptul ca doreau sa-si intoarca ceea ce este a lor, adica in replica la raiduri anterioare ale locuitorilor Bugeacului, indiferent cine erau ei: tatari, nogai sau, mai recent, turci convertiti la crestinism. Cunosc cel putin un moldovean care a stat la puscarie pentru ca a violat in timpul acelei cruciade a voluntarilor moldoveni impotriva gagauzilor, declansata si apoi curmata de guvernul Mircea Druc.

Si voi, gagauzilor?!


In aceasta saptamana, cand am avut parte de critici in presa din Vest, am mai aflat ca si legislativul gagauz se impotriveste referendumului si cheama gagauzii sa-l boicoteze. Este prima autoritate publica locala moldoveneasca care face deschis opozitie guvernului. Pana acum avem doar partide politice care se opun referendumului.

In august 2008, cand uriasa Rusie invingea micuta Georgie si-i rapea teritoriile, nu trebuie sa uitam ca legislativul gagauz a emis si el o declaratie in sustinerea actiunilor Rusiei, si a Osetiei de Sud si Abhaziei, chiar daca Adunarea Populara din Komrat nu are competente de politica externa.

Dar, ne spune Mantuitorul, "din prisosul inimii,vorbeste gura".

Eram acum vreo doi ani la un seminar cu jurnalisti la Komrat si m-a uimit cum ne intrebau pe noi, cei de la Chisinau, jurnalistele din Gagauzia: "La noi, aici, iata e asa, dar la voi in Moldova?" Pe strazile Komratului se vorbeste ruseste, arareori gagauzeste -- limba utilizata mai ales de intelectualii nationalisti, de o parte "nebusinessmena" a elitei politice si de unii sateni. Sa vorbesti deshis romaneste in Komrat e la fel de contraindicat cum ar fi sa mergi cu cruce pe decolteu prin Al Rhyad.

In fine, am simtit o chestie pe care prietenii gagauzi nu o recunosc deschis in coversatie cu prieteneii lor moldoveni: in Gagauzia a fi un bun gagauz inseamna a fi un bun oponent a tot ce este moldovenesc si, prin extensiune, romanesc. De aceea, chiar si politicienii gagauzi nu cunosc si nu vor sa cunoasca limba moldoveneasca, pentru a nu fi banuiti de simpatii pentru dusmanii lor principali: romanii si, prin contractie, moldovenii ce se declara romanofoni. Marii lor prieteni sunt Transnistria, Rusia si, mai recent, Turcia. Gagauzii nu ar fi impotriva sa faca amicitie si cu moldovenii, insa doar daca ultimii scuipa pe tot ce este romanesc, declara ca moldovenii nu au nimic in comun cu romanii si vorbesc ruseste. Gagauzii tare ar vrea sa mai declaram limba rusa drept limba oficiala in R. Moldova si sa le dam dreptul la secesiune in caz ca nu unim cu Romania.

Si gagauzii stiu ca noi nu le putem accepta aceste doleante. De aici si frica si neincrederea pe care ne-o poarta. De aici si strambele pe care ni le baga la vreme de rastriste. V-ati uitat vreodata pe harta Gagauziei? E ca un arhipelag. Agrarienii au crezut ca prin acordarea atomoniei vor scapa de problema gagauza, dar nu a fost sa fie. Gagauzii stiu ca moldovenii sunt romani si nu exclud eventualiatea unei noi cruciade. Ei se afla intr-o situatie si mai disperata la capitolul de gasire a propriei identitati, pentru ca stiu ca oricand li se poate pune intrebarea: pai, daca tot sunteti gagauzi, de ce vorbiti ruseste? Gagauzii stiu ca ei nu stiu limba de stat a statului in care traiesc si eu presupun ca asta ii roade si-i impiedica sa devina patrioti cu acte in regula a propriei tari.

Nu-s expert in solutionarea confluictelor inghetate si nu voi propune o solutie pentru problema gagauza. Mie-mi place totusi mai mult metoda lui Mircea Druc, dar parca nu seamana a secolul 21. In orice caz, ii vom vedea pe gagauzi cum se vor comporta la cele trei scrutine din toamna si apoi vom putea judeca si eventual veni cu decizii pentru a le mai taia din pornirile anti-moldave, si, prin extensiune, anti-romane.

Postări populare

Etichete

politica (70) religie (49) filosofie (26) texte sacre (26) geopolitica (23) Maia Sandu (22) dodon (22) realitati (22) economie (21) Rusia (19) elita politică (18) criza morală (17) etnii din Moldova (17) societatea moldovenească (17) lumea rusa (16) Andrei Năstase (15) noi moldovenii (14) Putin (13) civilizatii (13) ideologie (13) interzis desteptilor (13) eastern partnership (12) istorie (12) politică (12) romanism (12) sociologie (12) putere politica (11) ucraina (11) Occident (10) UE (10) democratie (10) existentialism (10) planul pentru Moldova (10) coruptie (9) voronin (9) Transnistria (8) alegeri prezidenţiale (8) aristocratizare (8) cultura (8) proteste (8) stat (8) criza economica (7) electorala locala 2011 (7) Era IT (6) Russia (6) filosofia religiei (6) libertatea presei (6) valori (6) Parteriat Estic (5) alegeri (5) etnici români (5) gender (5) moldova (5) post-modernism (5) românism (5) AIE (4) PCRM (4) anomie (4) etnii (4) guvern (4) horatiu (4) mentalitate sovietică (4) mitropolia (4) presa liberă (4) protest 7 aprilie (4) unirea cu România (4) viitor (4) PASDA (3) PLDM (3) Platforma DA (3) alegeri 2014 (3) alegeri 2015 (3) biserica ortodoxa (3) cercetare (3) definitii (3) electorala 2010 (3) etică (3) fake news (3) fenomenologie (3) fericire (3) guvernul maia sandu (3) manipulare (3) modernizare (3) pasdanaşi (3) unionişti (3) ştiri false (3) BCT (2) BECS (2) NATO (2) PDM (2) Vlad Filat (2) comunicat de presa (2) creştinism (2) electorala 2014 (2) electorala 29 iulie (2) energie (2) ganduri (2) gastarbeiteri (2) identitate națională (2) islam (2) justitie (2) literatură (2) media (2) mentalitate patriarhală (2) mi-a placut si am furat (2) partide proruse (2) poezii (2) psihanaliză (2) război hibrid (2) sate (2) savoci (2) scriitori persani (2) secolul 21 (2) sfinţi părinţi (2) socialiști (2) statalişti (2) Academia de Ştiinţe (1) Andrian Candu (1) Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (1) BEM (1) Biblia (1) Donald Trump (1) Freud (1) MIG-uri (1) PAS (1) PL (1) PSRM (1) Patriarhia Rusă (1) Pro-Moldova (1) Renato Usatîi (1) Rogozin (1) alegeri 2019 (1) alianta kozak (1) comuniști (1) electorala 2012 (1) electorala 2019 (1) greceanii (1) indo-europeni (1) jdun (1) limbi straine (1) lingvistica (1) metode de invatare (1) migranţi (1) mitologie (1) retorica (1) sat (1) scripturi (1) serviciile secrete ruseşti (1) sistemul de învăţământ (1) sondaj de opinie (1) stat autoritar (1) stat totalitar (1)