Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 15 iulie 2010

Ganduri despre uriasa campanie electorala din R. Moldova in toamna lui 2010

Saptamana 12-18 iulie.

In aceasta saptamana CEC a dat liber la inregistrarea partidelor pentru referendumul din 5 septembrie. Daca partideledin Alianta IE se inregistreaza pentru a chema lumea sa participe la referendum, atunci PCRM si proaspatul sau priete, PSD, vor indemna moldovenii sa ignore referendumul.

Priveam miercuri oemisiune la Jurnal TV, in care RITA si invitatii sai Deliu de la PLDM si Munteanu de la PL incercau sa explice de ce cetatenii trebuie sa participe la referendum. Curios insa mi s-au parut interventiile telespectatorilor. Unul, din Calarasi, a spus sanu se mai utilizeze cuvantu ista referent,referent, dar sa se spuna clar ca oamenii trebuie sa mearga sa aleaga prezidentu. Alta telespectatoare s-a aratat contrariata "ce atata comunistii, comunistii, principalu ca norodu sa traiasca ghini..." Am mutat dezgustat alt canal, dar problema e serioasa de tot.


Uai, moldovenii istia chiaris boi,uai! Ei nu inteleg ce se intampla,eu nu inteleg ce inseamna referendum...ei sunt indobitociti de-abinelea. Partidele pro-referendum ar face bine daca ar incepeprin a le explica boilor de la sate ca referendumul este tot un fel de alegeri. A trebuit zilele aceste sa ma deplasez atat in nordul tarii, la Edinet, cat si in satele din Hancesti, inundate. Este de nedescris lipsa de cultura politica a taranilor, care au in mana dreptul de a vota. Comparatiile cu orice tara africana, oricat de nedezvoltata, nu sunt exagerari. Taranii moldoveni intr-adevar nu stiu ca lumea nu se termina dupa dealul de dupa satul lor.

De aici si popularitatea comunistilor: Voronin poate vorbi limba lor si o face. Taranii, dar ei sunt multi,inteleg limbajul cu semi-mat rusesc al lui Voronin, dar te-ai mira daca si pe cel pretins elevat al lui Lupu. Taranii spun ca vorbesc moldoveneste pentru ca pentru ei Bucurestiul, Romania este ceva de la televizor, ca si New York-ul. Pentru taranul basarabean cosmosul are limite: acestia sunt limitele satului lor. Tot ce trece de aceasta este nebulos si necunoscutul ii inspaimanta.

Pentru taranii moldoveni, platforme de partid, promisiuni electorale, integrare europeana si aderare la Nato, sunt prostii. Voronin le-a dat pensia si pentru ei aceasta a fost de-ajuns. Mai mult nu-i intereseaza pentru ca ei nu mai stiu ce sa-i intereseze. Targul din capul boului moldovean este simplu: tu, politicianule, imi dai pensie, si pentru asta ce ceri in loc? Un fleac de hartie unde sa te votez: na, poftim. In capul sau dobitocul isi zice, ma, da mari prosti si politicienii astia, dau bani doar pentru o apasare de stampila.

Hai ce deja ma scuz si stiu ca nu toti satenii sunt asa, dar garantez ca vreo treime sunt exact cumi-am descris,dar poate si mai prosti. Pentru taranii din satulmeu din Ungheni faptul ca Lupu este un barbat chipes, inalt si frumos valoreaza cu mult mai mult decat toata actiunea sociala a PDM. Eram la facut lampaci cand Mircea Druc a fost schimbat cu Valeriu Muravschi despre care cei mai tineri pot sa nu stie ca avia o arsura pe fatza. Nu a placut taranilor de la claca. Aici imi aduc aminte de legea tarii din Moldova medievala cand domnitorul nu putea sa aiba careva deficiente vizibile. Prostimea crede cu fermitate ca frumusetea exterioara este o reflectare a celei interioare si de aici si popularitatea crescanda a lui Lupu, dar nu cauza ca a pus capat razboiului politic. Toate bune, dar nici Filat nu-i urat,si nici Ghimpu.

De aceea si seimpotrivesc comunistii referendumului, pentru ca dupa aceasta vor trebui sa propuna un baiet frumos la prezidentiale. Ce bine era daca deputatii PCRM nu ar fi schimbat legislatia ca sa nu admita eventualitatea alegerii lui Dorin Chirtoaca in functia de presedinte. Acum se vede ca nu au niciun candidat mai in varsta de 40 si lui Stratan nu leva reusi sa-i faca promoveala in graba. Comunistii nu pot avea alt mesaj decat sa militeze impotriva referendumului. Ei realizeaza ca aici trebuie sa puna toate pe-o miza. Succesul referndumului va fi infrangerea PCRM si ulterioara sa dezintegrare si disparitie de pe scena politica.

Postări populare

Etichete

politica (70) religie (49) filosofie (26) texte sacre (26) geopolitica (23) Maia Sandu (22) dodon (22) realitati (22) economie (21) Rusia (19) elita politică (18) criza morală (17) etnii din Moldova (17) societatea moldovenească (17) lumea rusa (16) Andrei Năstase (15) noi moldovenii (14) Putin (13) civilizatii (13) ideologie (13) interzis desteptilor (13) eastern partnership (12) istorie (12) politică (12) romanism (12) sociologie (12) putere politica (11) ucraina (11) Occident (10) UE (10) democratie (10) existentialism (10) planul pentru Moldova (10) coruptie (9) voronin (9) Transnistria (8) alegeri prezidenţiale (8) aristocratizare (8) cultura (8) proteste (8) stat (8) criza economica (7) electorala locala 2011 (7) Era IT (6) Russia (6) filosofia religiei (6) libertatea presei (6) valori (6) Parteriat Estic (5) alegeri (5) etnici români (5) gender (5) moldova (5) post-modernism (5) românism (5) AIE (4) PCRM (4) anomie (4) etnii (4) guvern (4) horatiu (4) mentalitate sovietică (4) mitropolia (4) presa liberă (4) protest 7 aprilie (4) unirea cu România (4) viitor (4) PASDA (3) PLDM (3) Platforma DA (3) alegeri 2014 (3) alegeri 2015 (3) biserica ortodoxa (3) cercetare (3) definitii (3) electorala 2010 (3) etică (3) fake news (3) fenomenologie (3) fericire (3) guvernul maia sandu (3) manipulare (3) modernizare (3) pasdanaşi (3) unionişti (3) ştiri false (3) BCT (2) BECS (2) NATO (2) PDM (2) Vlad Filat (2) comunicat de presa (2) creştinism (2) electorala 2014 (2) electorala 29 iulie (2) energie (2) ganduri (2) gastarbeiteri (2) identitate națională (2) islam (2) justitie (2) literatură (2) media (2) mentalitate patriarhală (2) mi-a placut si am furat (2) partide proruse (2) poezii (2) psihanaliză (2) război hibrid (2) sate (2) savoci (2) scriitori persani (2) secolul 21 (2) sfinţi părinţi (2) socialiști (2) statalişti (2) Academia de Ştiinţe (1) Andrian Candu (1) Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (1) BEM (1) Biblia (1) Donald Trump (1) Freud (1) MIG-uri (1) PAS (1) PL (1) PSRM (1) Patriarhia Rusă (1) Pro-Moldova (1) Renato Usatîi (1) Rogozin (1) alegeri 2019 (1) alianta kozak (1) comuniști (1) electorala 2012 (1) electorala 2019 (1) greceanii (1) indo-europeni (1) jdun (1) limbi straine (1) lingvistica (1) metode de invatare (1) migranţi (1) mitologie (1) retorica (1) sat (1) scripturi (1) serviciile secrete ruseşti (1) sistemul de învăţământ (1) sondaj de opinie (1) stat autoritar (1) stat totalitar (1)