"Existențialismul nu este
până într-atât de ateist
încât să încerce din răsputeri
să arate că Dumnezeu nu există.
Mai degrabă, acesta declară că
chiar dacă și Dumnezeu ar exista,
aceasta nu ar schimba ceva."
Jean-Paul Sartre / 1905-1980 /
Existențialism și Umanism. 1945
Dragi prieteni, până ne punem de acord cu ce înseamnă transcendental voi începe cu o constatare simplă: istoria este plină de exemple când din momentul ce o națiune a preluat sau a inventat o concepție despre lume -- cel mai des codificată într-o nouă religie sau mai rar filosofie -- în viața acelui popor a urmat o perioadă de prosperitate și vigoare.
Permiteți-mi câteva pilde binecunoscute: poporul evreu, Moise, elaborarea în detalii a religiei iudaice, rezultatul a fost cucerirea Țării Canaanului.
Mohamed, islamul, coranul, rezultatul a fost cucerirea Orientului Mijlociu și chiar și mai mult, astfel încât califatul islamic se întindea la o mie de ani după Hristos din Spania până în India.
Protestantismul a dat bogație și putere Angliei începând cu domnia Elisabetei I în secolul 16, iar 400 de ani mai târziu a transformat Statele Unite în superputere globală, iar unii afirmă că deocamdată SUA sunt unica superputere globală, după colapsul URSS, care deși avea o armată și dotare compartabile cu cele ale americanilor, sărăcia i-a jucat festa. Deci, ceva nu era în regulă cu filosofia-religia acelei țări.
Trebuie să accentuez că și filosofia poate declanșa ascensiunea unei națiuni. Să nu uităm că Alexandru Macedon l-a avut ca mentor pe cel mai înțelept bărbat al vremurilor sale, Aristotel.
Și iarăși, multe exemple ne arată că moartea civilizațiilor survine, după moartea spirituală a societăților. Decandența romană; Constantinopolul a căzut după ce clericii acestuia s-au pus de acord cu dogmatica catolică și anume la capitolul că Sfântul Duh purcede și din Fiul (filioque). Deși empiric care este adevărul nu se poate determina, ceea ce e important pentru prezentul text este devianța de la doctrina religioasă sau filosofică.
Mai vreau să menționez sorțile pe care le-a avut Cartagina și civilizațiile amerindiene. E cunoscut că acelea practicau sacrificiul uman și chiar infantil. La fel ca popoarele din Canaan: Interpretarea teologică este că Yahve le-a dat pe mâna evreilor din cauza degradării morale oribile ale canaaniților.
Așadar, ce vreau să spun în concluzie: istoria ne arată că Fortuna se arată generoasă cu națiunile care își stabilesc rigid niște principii morale și etice, fie că acestea decurg din religia lor sau din filosofia lor. Și respectă aceste norme. Uniunea Sovietică a căzut după ce în anii 1980 nimeni nu mai credea în valabilitatea ideilor transcendentale ale lui Marx despre sosirea comunismului ca paradis terestru.
Toți au început să fure -- unii de la kolhoz, alții de la fabrică --, știm cum era că majoritatea din noi trăia pe atunci.
Este ambiția mea să abordez probleme pe care guvernul nu le poate soluționa. Statul actual, Republica Moldova, nu poate ordona cetățenilor să-și aleagă o religie sau o filosofie și să le practice. Dar eu pot.
Voi numi transcendental ceea ce nu este pământesc, mundan, lumesc, material. Ceea ce este spiritual și inteligibil, dar nu senzual. Inaccesibil celor cinci simțuri. Deci, nici nu poate fi vorba de salarii și pensii majorate și tarife scazute.
E vorba despre etică și morală și că acest domeniu vast este studiat atât în filosofie, cât și în teologie, ceea ce e important de reținut este faptul că ceea ce religia numește păcat, filosofia numește irațional, dar într-un final tot aia e.
Ia o carte de autoperfecționare, ia Biblia, ia Republica lui Platon și fii sigur că ai făcut primul pas. Nu trebuie politici guvernamentale, nici organizații neguvernamentale.
Pasul doi e mai greu de realizat: dar trebuie noi, moldovenii, într-un sfârșit, să începem a glorifica nu bogăția, BMW-ul și borcanele cu conservături din beci, ci aspectul spiritual al personalității.
Nu zic că nu o facem, dar rezultatele nu se văd. Mai rău: se văd rezultatele proaste. Ia uitați-vă cine sunt în marea lor majoritate politicienii zilei de azi! Puțini dintre ei merg în politică nu pentru funcții, paraîndărături (procent din contractele de stat) și nu pentru protecție de dosare penale. Asta este elita noastră politică și este icoana morală a societății. Oare nu alegem noi oamenii cu care ne asociem mental?
Iar la citatul lui Sartre voi para cu un citat dintr-un alt filosof francez, Voltaire: ”Dacă Dumnezeu nu exista, atunci El trebuia inventat”. Iată asta și vreu să spun: pentru a merge înainte ai nevoie -- atât ca individ, cât și ca popor -- de ceva transcendental, iar Divinitatea este cea mai bună candidatură în acest sens. Unii chiar îndrăznesc să afirme că Ea, Divinitatea, a creat Universul acesta al nostru, așa că închei cu un al treilea filosof francez, Pascal Blaise, și anume cu renumitul său pariu. Căutați-l pe internet că noi doar în era lui trăim.
Citește și: